6 entry daha
  • yeni mezun bir makine mühendisi olarak (bkz: makine mi makina mı sorunsalı) önümüzdeki ay "field engineer" olmak için başvuracağım aşmış bir petrol şirketi.

    çok sevdiğim ve ciddi anlamda zeki (odtu makine birincisi) bir aile dostumuz da zamanında ilk iş olarak schlumberger' de çalışmıştı. o da field engineer olarak görev almıştı burada. onun sayesinde şirket hakkında bilgi sahibi oldum. adam dört sene çalışarak çok ciddi miktarlarda paralar kazanmıştı, ayrıca bu süreçte kişisel özellikler bakımından da gözle görülür bir gelişme kaydetmişti (şimdilerde ise kendi şirketi falan var adamın). biraz tehlikeli, enteresan bir iş aslında ama karşılığında verilen maaş ve sağladıkları olanaklarla size reddedemeyeceğiniz bir teklif sunuyorlar. girmek gerçekten zor. ne referansların, ne de okuduğun üniversite etkili oluyor başvurularda. adamlar öncelikle zeka istiyorlar (iq testi yapıyorlar bazen), liderlik ruhu istiyorlar, pratik olmanızı, herhangi bir soruna çabucak çözüm üretmenizi istiyorlar. iki-üç gün süren çok aşamalı bir değerlendirme sürecine tabi tutuluyorsunuz dolayısıyla. işe kabul edildiğiniz taktirde bile hemen başlatmıyorlar, önce ağır bir eğitime sokuyorlar sizi. işin mühendislik eğitiminin yanı sıra, çeşitli psikolojik testlerden de geçiyorsunuz. ancak bu süreçlerin sonunda işe başlayabiliyorsunuz.

    başladıktan sonra dünyanın çeşitli yerlerinde (özellikle kutuplar, çöller, okyanusun ortası gibi extreme yerlerde) çalışmaya başlıyorsunuz. genellikle 3 hafta iş 1 hafta tatil politikası var ancak bu bazı durumlarda esnetiliyor tabi ki. o bir haftalık tatilde, siz gideceğiniz yeri söylüyorsunuz, schlumberger gidiş dönüş biletinizi gönderiyor (o derece yani).

    uzun sözün kısası, girmesi zor, çalışması çok daha zor olan bir yerdir. ama öte yandan bir mühendisin gelebileceği en üst noktalardan birisidir schlumberger. imkanınız varsa ve kendinize güveniyorsanız bi deneyin derim ben.
    (bkz: abi seviyorsan git konuş bence)
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap