2 entry daha
  • tanrilarin dogu$unun ve insanlarin duzeninin bu ilk tanrilar kokeninden nasil geldiginin oykusunu anlatan mitostur. ozunde bolca trajedi mevcuttur. yeni dunyanin olu$umu ya$li akrabalarin olumunden dogar. oykunun esas oglani marduk'tur.

    tanrilarin dogu$u, yeralti dunyasinin tatli sulari apsu ile denizdeki tuzlu su tiamat'in birbirine kari$masiyla ba$lar. bu kari$ma neticesinde lahmu ve lahamu dogar. onlardan da an$ar ile ki$ar (anu'yu dogurmu$tur bu) dogar. anu, kendi suretinden yeryuzu tanrisi eayi yaratir. tiamat ile apsu kendi hallerinde sakince takilirken, cocuklarinin haraketleri gokyuzunde apsu'yu rahatsiz eden bir ce$it gurultu yapar. apsu fevkalade sinirlenir, tiamat ise cocuklarinin tarafini tutar ama yine de apsu'yu yati$tirmaya cali$ir. tam olaylar yati$ti derken, apsu'nun hizmetcisi mummu araya nifak tohumlari eker ve onu cocuklari susturmasi icin gaza getirir. olabilecek bir saldiriya kar$i hazirlikli olan ea*, apsuyu ilacla uyutup guzelce bogar.
    sonra mezarinin ustune bir ev yapip e$i damkina ile beraber orada ya$amaya ba$larlar. zaman icinde ilk ogullari dogar, ki o da marduktur.

    daha sonra, bir grup genc tanri, apsunun olumunun intikamini almak icin bir suikast plani hazirlar. tiamat'in ikinci e$i kingu bunlarin onderleri olur. diger genc tanrilarsa, tiamat ve kingu'nun kuvvetlerine kar$i sava$ta kendilerine marduk'u onder secerler. sonrasinda -dogal olarak- sava$ patlak verir. tiamat ile marduk da sava$ci olarak olaya dahil olurlar. marduk, tiamat'i bogar ve bedenini iki parcaya ayirir; bir parcasindan gogu diger parcasindan da topragi yaratir. daha sonra diger sistemsel sorunlari halleder, evrenin bolumlerine bicim verir ve evrene egemen olacak diger tanrilari belirler. boylelikle olaylar geli$ir..
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap