2 entry daha
  • jasmila zbanic'in grbavica filminin ardından savaş sonrası bosna-hersek'ini ve insanların hayatlarında bu savaşın süren etkilerini gösterdiği yeni ve etkileyici filmi. mutlaka bulup izlenmesi gereken bir film.

    --- spoiler ---

    saraybosna'da yaşayan genç bir çift mutlu bir beraberliktedir. hostes olan kadın (luna) ve hava kontrolorü sevgilisi (amar), amar'ın alkol sorunları nedeniyle ve çocuk sahibi olamadıkları için zorlu bir döneme girerler. bu sırada, savaş arkadaşına yıllar sonra tekrar rastlayan amar, onun köktendinci bir müslüman haline geldiğini görüp şaşırır. sonrasında ise ona ve grubuna yanaştıkça luna'dan uzaklaşmaya başlar ve ilişki bir çıkmaza sürüklenir.

    --- spoiler ---

    film, bosna-hersek'te belli toplumsal kesimleri etkileyen köktencileşmeyi dikkat çekici bir şekilde ele alıyor. özellikle müslüman ailenin bayram kutlaması sırasında, amar'ın
    biz niye islami olmayan şekilde kendi dini bayramımızı kutluyoruz deyip masada içki içenlere tepkisi, bosna-hersek'in o özgün islamının savaş sonrası dönemde karşılaştığı tutuculaşma tehdidini iyi bir şekilde gözler önüne seriyor.

    na putu, yani 'yolda' filmi özellikle bosna-hersek, kadın-erkek ilişkileri, modern hayat ve tutuculaştırılan din gibi konularla ilgilenenler için hayli güzel bir anlatım sunuyor. bosnalı genç (laik müslüman) çifti canlandıran başroldeki iki oyuncunun hırvatistan'dan olması -luna rolünde zrinka cvitesic, amar karakterinde ise leon lucev var- da bu koprodüksiyonun diğer bir ilginç yanı.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap