• dresden, 13-14 subat 1945 tarihlerinde muttefik kuvvetlerinin hava bombardimanlari sonucunda yerle bir edilirken, yaklasik 300 kisi de sehrin en gorkemli ve hava saldirilarina karsi en guvenlikli oldugu varsayilan binalarindan birine, die frauenkirche'ye siginmislardir. (alm. notre dame) mimar george baehr'in tasarimi ve onderliginde, 18.yuzyilin ilk yarisinda (26 agustos 1726) insaasina baslanmis olan bu barok saheser, ikinci gecenin sonundaki hava akinlarina dayanamamis ve en nihayet cikan yangin sonucunda 15 subat 1945 sabahi cokmustur. neyse ki iceriye siginanlar kacarak kurtulmayi basarmislardir. unlu org yapimcisi gottfried silbermann'in yaptigi 39. ve en son org, enkazla birlikte yokolup gitmistir ki bu org ilk defa 1 aralik 1736 tarihinde johann sebastian bach tarafindan calinmistir.

    iki almanya'nin birlesmesinden sonra dresden'deki frauenkirche'nin restorasyonu ve yeniden insaasi baslamistir ve bu projeninin 2005 sonbahar'ina kadar tamamlanmasi beklenmektedir. yikim esnasinda 200 parcaya ayrismis, mimar baehr'in enkaz altinda kalan mezari, uzun cabalar (johann christian feige) sonucunda restore edilebilmis ve tekrar kilisenin mahzenine yerlestirilmistir. george baehr'in aniti uzerinde sunlar yazilidir:

    "nun hab ich genug gelebt, gebaut, gelitten. mit satan, sünd und welt genug gestritten. jetzt lieg ich in dem bau, der droben prangt. hab vollen sieg und ruh und fried erlangt. nehmet, liebste, gott zum mann und vater an. in dessen treu niemand verderben kann.“

    ceviri: " artik yeterince yasadim, insaa ettim ve aci cektim. seytanla, gunahlarla ve dunyayla tartistim. simdi gorkemle goge yukselen bu binanin icinde yatiyorum. tam zafere, huzura ve barisa kavusmus olarak. kabul eyleyin ey sevdiklerim, tanriyi erkeginiz ve babaniz olarak. onun sadakatinde kimse curuyemez."

    http://www.frauenkirche-dresden.de/
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap