7 entry daha
  • bilinçli ve istekli olarak askerlik görevinden, işten kaçmak, yasal olarak cezalandırılmaktan kurtulmak, uyuşturucu elde etmek, parasal kazanç sağlamak veya daha iyi bir yaşam standardı edinmek gibi dış uyarıların motive ettiği, gerçek olmayan fizyolojik ya da psikolojik semptomlar üretmek ya da var olanları abartmak olarak tanımlanabilir.

    özellikle amerikada vietnam gazilerinden sonra travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini canlandırarak, semptom uydurmak sureti ile tanı alıp ordudan tazminat almaya yeltenen pek çok vaka biliniyor. son zamanlarda da cezadan kurtulmak için ya da devletin sunduğu bazı ödeneklerden yararlanmak için çok sık kullanılıyor olduğu için paranoyak bir biçimde bazı testler uygulanarak bu kişiler anlaşılmaya çalışılmaktadır. mmpi da bu testlerden biridir. mmpi testi kişinin teste dürüst olarak cevap verip vermediğini veya dış bir etkenden motive olarak kazanç elde etmek için psikolojik problemleri abartıp abartmadığını nesnel ve bilimsel bir şekilde ölçebilme özelliğine sahiptir denebilir ama artık epey eskimiştir 2. si türkiyeye revize edilme sürecindedir.

    şimdi merat ettiğim şu ki: türkiyede askerlik görevini ifa ederken fiziksel bir hasara maruz kalmış birisi yani örneğin gaziler devlet tarafından ödenek alabiliyorken, psikolojik açıdan zarar görmüş kimseler de bu tazminatı talep edebiliyor mu? bilgisi olan beri gelsin gibi oldu ama, önemli bir konu bana kalırsa. eğer yoksa daha böyle bir uygulama bile yokken tazminat için temaruz türkiye adına epey komik olacaktır. temaruzda bile geri kalmışız meğersem
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap