6 entry daha
  • kendisine daha çok "imam cafer-i sadık" ya da sadece "cafer-i sadık" olarak atıfta bulunulur.

    12 imamdan altıncısıdır.

    702 yılında medine'de doğmuştur.

    babası, hz. hüseyin'in torunu olan beşinci imam muhammed el-bakır'dır. annesi ise, hz. ebu bekir'in torunu olan ümmü ferve'dir.

    önce dedesi (dördüncü imam) zeynel abidin'den, ardından da babası imam muhammed el-bakır'dan eğitim almıştır. dini ve felsefi bilimlerin yanı sıra, kimi doğal bilimlerin de tahsilini görmüş ve bu alanlarda öğrenciler yetiştirmiştir.

    hukuk alanında yaptığı çalışmalar, caferilik olarak bilinen ve şia fıkhının temelini oluşturan esasları belirlemiştir. sünni mezhep imamları ebu hanife ve malik bin enes'e (imam-ı malik) de ders vermiş olması nedeniyle, cafer-i sadık sünniler tarafından da saygıyla anılan bir kimsedir.

    733 yılında, babası, emevi halifesi hişam'ın emriyle zehirlenerek öldürülmüştür. şia inancınca altıncı imam olarak görülmesinin başlangıcı bu tarihtir.

    her ehl-i beyt imamı gibi, o da müesses nizam (emevi ya da abbasi halifeliği) tarafından baskı görmüştür.

    765 yılında ölmüştür. abbasi halifesi mansur tarafından zehirletildiği iddia edilir.

    medine'deki cennet-ül baki mezarlığında, büyük amcası imam hasan, dedesi zeynel abidin ve babası muhammed el-bakır ile yan yana gömülüdür. mezarların yer aldığı kubbeli yapı, suudi arabistan tarafından yıktırılmıştır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/ja'far_al-sadiq

    (bkz: 12 imam/@derinsular)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap