8 entry daha
  • türkçeye yönetimsellik olarak çevrilmiştir foucaultloji uzmanı ferda keskin tarafından. tam okuyamadım henüz, ne olduğu hakkında çok fikrim yok. marksizme sağlam sallamış ama, marks'ı dışında tutarak da olsa.

    not:anladığım kadarıyla, bugünün yönetiminin dinsel adalet devletinden ya da laik yasa devletinden farklı olarak insanları eğitim, aile, ordu gibi kurumlarla yönlendirerek, çok kompleks yönetim stratejileri ile iktidarını bireyler üzerinden yayarak işlediğini belirtmiştir. bunu da klasik yönetim anlayışından farklı olarak, yönetimsellik olarak adlandırmıştır. foucault'ya göre iktidar aşağıdan gelir. bir konuşma içinde bile, taraflar çeşitli taktiklerle birbirini yönetir. eğer toplumun çekirdeğinde bu ilişkiler olmasa büyük baskıcı siyasal iktidarlar da zaten varolamazlar.

    ayrıca marks'ın bir çok yerinde analizine rağmen, marksizm'in toplumun siyasi tahayyülünü sınırlandırdığını, isyanların devrimler yoluyla kolonileştirilerek, iktidar ilişkilerini yeniden ürettiğini belirterek, marksizm'den kurtulmak gerektiğini işaret etmiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap