5 entry daha
  • birinci bolumunun adi ''once upon a time''* olan kitap. sadece 4 sayfalik bu bolumu bitiren herkes ''neden bu kitabi daha once okumadim'' diye hayiflansa yeridir. insanligin gelisimini, dinleri, cografyalari, savaslari, kesifleri bir cocuga anlatir gibi inanilmaz bir sicaklik ve akicilikla okuyucusuna aktarir gombrich. okurken sizi sikmaz, her chapter da birseyler ogrendiginizi iliklerinize kadar hissedersiniz. yazarin tarih bilgisine ve bunu okuyucuya yansitma bicimine gipta ile bakarsiniz. belki de bunun icin elinize aldiginizda bir daha asla birakamazsiniz ve en fazla 3 gun icerisinde bitirirsiniz.

    kitabin yazilis hikayesi cok ilginctir:

    '' gombrich viyana universitesini bitirdiginde issizdir, cok zor zamanlar gecirmistir ve hicbir beklentisi yoktur. tanidigi genc bir yayinci ondan cocuklar icin yazilmis bir ingilizce tarih kitabinin almancaya cevirilmesi konusunda yardimini ister ve gombrich ''knowledge for children'' adli bu tarih kitabini okumaya baslar. birkac gun sonra yayinciya ugrar ve okuduklarindan etkilenmedigini, almancaya tercume etmenin gereksiz oldugunu, buna degmeyecegini soyler. ardindan da ekler: ''ben daha iyisini yazabilirim istersen?'' ve kitabi 6 haftada yazar!

    gombrich bu kitabi kendi deyimiyle '' 13 - 14 yaslarinda zeki bir gencin anlayabilecegi sekilde'' yazmistir. yine de 30 yasinda da olsaniz bu kitabi okumaktan cok keyif alirsiniz. insanlik tarihini tas devrinden atom cagina kadar bir cirpida beyninize kaziyiverir.

    gombrich gercek bir oryantalist olmasa da, osmanli imparatorlugu ve islamiyet ile yazdiklarina bakinca satir aralarindaki onyargiyi ve alayciligi hemen farkedersiniz. roma imparatorlugu, yuzyil savaslari, hacli seferleri, protestanlik, papaligin kralliklar uzerindeki konumu ve etkisi gibi konularda muazzam bilgilerle doludur bu kitap.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap