5 entry daha
  • hakkinda, milliyet gazetesinin eski sayilarinda yayinlanan haberleri, milliyet'in arsiv sistemi kopyala - yapistir yontemini kabul etmedigi icin, deli posteki sayar seklinde teker teker word dosyasina aktardigim parti. dolayisiyla bir haber daha gelsin :

    4 kasim 1986

    sayfa 7:
    kurulusa dogru adim adim…
    baslik : radikal partide escinsel agirligi

    partinin kurulus kosullarinin arastirilmasi icin kurulan irtibat komitesi’nde, escinseller, agirlikli grup olarak yer aldi. ateistler ve anti-militaristler de komitede temsil edildi.

    hakan turkkusu

    radikal bir partinin kurulus kosullarinin arastirilmasi ve tartisilmasi icin duzenlenen toplantida, parti icinde yer almasi dusunulen gruplar arasinda iletisim saglayacak bir irtibat komitesi kuruldu.

    egzotik bir salonda yapilan toplantida, bugune kadar oldugu gibi basi cekmek yine escinsellere ve ateistlere (tanri tanimazlara) dustu. “koklu degisikliklerin, yasamin her alaninda zaman yitirilmeden yapilmasindan” yana olan radikal partinin calismalarini duzenlemek uzere olusturulan irtibat komitesinde, agirlikli olarak escinseller gorev aldi. ateistlerin, anti-militaristlerin ve escinsellerin kurdugu bu komite, genel koordinasyon komitesi belirleninceye kadar yonlendirici rol oynayacak.

    saat 15:00’de baslamasi gereken toplanti, katilmasi beklenenlerin, “sabahin bu saatinde toplanilir mi?” elestirileriyle saat 16 :00’da baslayabildi. istanbul disinda, izmir ve ankara’dan radikal partinin kurulus calismalarina katilmalari icin yandas ve sempatizanlara telefaks ile mesaj gonderildigini soyleyen genel koordinator ibrahim eren, uzun sure, neden izmir ve ankara’dan kimsenin gelmedigini sordu. ankara grubunun gelmeme nedeni anlasilamadi ama, izmir’deki radikal parti destekcileri adina cevreci gruptan ersin kalkan’in sakallarini kestigi icin taninmadigi sonradan ortaya cikti. kalkan’in, “galiba sakallarimi kestigim için hiç kimse beni tanimadi” aciklamasindan sonra salonda kahkahalar yukseldi.

    ateistler, feministler, antimilitaristler (askeri yonetim karsitlari), transsesksueller, antiotoriterler, cevreciler ve escinsellerden toplantiya yaklasik 50 kisi katildi. katilanlarin sayilarinin daha da fazla olabileceginin ileri suruldugu toplantinin anonslarinin gereken yerlere asilmadigi da konusmalar sirasinda ortaya cikti. soz verdikleri halde bu toplantiyi haber veren duyuru kagitlarini asmayanlarin neden boyle davrandiklari konusunda pek cok dusunce ileri suruldu.

    bu konusmalar tamamlaninca da eren, radikal bir partide tek bir liderin olamayacagini ve olmamasi gerektigini hatirlatarak, bugune kadar ustlendigi genel koordinatorluk gorevini yeni olusturulan irtibat komitesine birakti.

    otoritenin her turlusunun siddetle reddedildigi toplantida, bu gorev devrinin de olagan karsilanmasi gerektigi belirtildi.

    bu degisikligin ilk somut gostergesi, toplantiyi yoneten eren’in oturdugu sandalyeyi, tip egitimini tamamlayan ve kendisini radikal partiyi olusturan gruplarin buyuk bolumuyle ayni dusunceleri paylasan bir antiotoriter olarak tanimlayan tayfun gonul’e birakmasi oldu. eren de toplantiya katilanlarin arasinda yerini aldiktan sonra soz isteyerek, “bugune kadar dogrusuyla yanlisiyla yuruttugum gruplar arasi koordinasyon isi, artik bir irtibat komitesinin altindan kalkabilecegi boyutlara ulasti” dedi.

    bir partinin kurulusunda program ve tuzugun oneminin belirtildigi toplantida gonul, bu konuda yapilan konusmalari toparlayarak, “radikal partinin tuzugunde tek bir madde olacaktir ve bu madde ile de ozgurlugun alti bastira bastira cizilecektir” dedi.

    parti programi ve tuzugu icin harekete gecilerek, calismalarin arkadas toplantisi duzeyinde kalmaktan cikarilacagindan soz eden gonul, bu calismalara baslandigini mujdeledi.

    toplantinin dorduncu saati doldugunda yavas yavas salon bosalmaya basladi. elestiriler, sakalasmalar, tartismalar, ve hepsinden onemlisi uzlasmalar icinde suren toplantinin yavas yavas finaline gelindi.

    haberin fotografi : ahmet yildizalp cekmis
    “onden fotograf istemeyiz” radikal partinin kurulus toplantisinda bulunanlar, yalniz milliyet’in tartismalari izlemesini kabul ettiler. ama bir kosulla… “fotograf, yuzlerini gosterir sekilde cekilmeyecekti”. genel koordinator ibrahim eren, “oncu” olarak son kez kursuye cikti.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap