4 entry daha
  • 2 kasim 1986 tarihli milliyet gazetesinde hakan turkkusu imzasiyla yayinlanan bir haber :

    ucuncu sayfada

    radikal parti guclu devlete karsi
    baslik : sinirsiz ozgurluk

    escinseller, tanri tanimazlar, cevreciler ve kendini radikal tanimlayanlarin olusturacagi partinin alternatif politikasinda su istekler yer aliyor :
    • 14 – 24 yaslarinda genclerden olusan senato, meclis’ten cikan yasalari incelesin
    • escinsellere de digger cinslere taninan haklar saglanmali
    • zorunlu askerlik kaldirilsin
    • cumhurbaskanligi donusumlu olarak yapilsin

    hakan turkkusu

    turkiye’de alternatif politika uretecek radikal bir partinin kurulmasi icin baslatilan calismalarda radikal demokratik konvansiyon (koklu degisimler icin demokratik birlik) olusturulmasi asamasina gelindi. radikal partinin kurulmasi calismalarinda genel koordinatorlugu ustlenen ibrahim eren, katilmalari beklenen antimilitaristlerin (askeri yonetim karsitlari), escinsellerin, ateistlerin (tanri tanimazlar), cevrecilerin, femi(devami 12. sayfada)nistlerin ve kendisini radikal olarak tanimlayanlarin uzerinde tartisacaklari bir on protokol hazirladi.

    tum kurul ve kurallara karsi cikilacaginin ilan edildigi bu protokolde, “14 ile 24 yaslari arasindaki genclerden bir senato olusturulmali ve bu senato meclis’ten cikan yasalari inceleyerek, gerekirse geri gondermek hakkina sahip olmalidir” denildi. guclu devletin, halkin ozgurlugunu kaybetmesi ve yaraticiliktan uzaklasmasi anlamina geleceginin kaydedildigi protokolde, devletin halkin denetimi altinda olmasi gerektigi savunuldu.

    protokolde ongorulenler arasinda, escinsellere digger cinslere taninan haklarin saglanmasi, zorunlu askerlik hizmetinin kaldirilmasi, cumhurbaskanliginin donusumlu olarak yapilmasi da yer aldi. memur ve iscilerin siyasal ve sendikal haklarinin ortadan kaldirilmasina ilave olarak genclerin bunlarla birlikte dogal yasama hakkinin da ellerinden alindigini soyleyen eren, “ulkenin kaderini tayin hakki bir avuc siyaset bezirganinin tekelindedir” dedi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap