7 entry daha
  • "... bu edebi tekamüle rağmen türkçe henüz resmi dil haline gelmemiştir. karamanoğlu mehmed bey, xiii. asrın ikinci yarısında, konya'yı işgal edince kurulan bir divanda 'memleketin her tarafında memurlara fermanlar göndermek üzere bundan sonra dergah ve bargah'da (sarayda), mecliste ve meydanda türkçeden başka bir dil kullanılmamasını karar verdiler'

    lakin karaman oğulları derhal konya'dan çıkarıldıkları gibi tekrar oraya yerleştikten sonra da bu teşebbüslerini gerçekleştirmediler. esasen bu harekette milli duygunun mu varid olduğu, kültür durumlarının mı daha fazla rol oynadığı bahis mevzuudur. filhakika konya'da yalnız devlet dili değil kısmen konuşma dili de farsça olduğundan bu göçebe ve 'çarıklı' türkmenlerin anlamadıkları bir dil yerine türkçenin kullanılmasını istemeleri tabii idi.

    bununla beraber karamanlılar iki asrı aşan devirlerinde ve hatta konya'yı payitaht yaptıktan sonra bile türkçe'yi devlet ve kültür dili haline getirdiklerine dair elimizde hiç bir kayıd yoktur. bundan başka farsça devam eden bütün devlet muamelatının bir emirle ve derhal türkçeye çevrilmesi de kolay değildi. türkçenin devlet işlerinde ilk defa kullanılması, uclarda kurulmuş beyliklerde gelişen kültürel faaliyetin bir neticesi olarak, osmanlılara aittir" osman turan, selçuklular tarihi ve türk-islam medeniyeti.

    görüldüğü gibi selçuklu tarihinin en büyük isimlerinden biri olan osman turan karamanoğlu mehmed bey'in türkçe'yi resmi dil ilan etmesiyle ilgili son noktayı koymuş. işin daha garibini söyliyim başka bir kaynağa göre ilgili kararın alındığı divanda karamanoğlu mehmed bey yokmuş bile.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap