22 entry daha
  • ırak'ın kuveyt'i işgal edip bu savaşı başlatmasındaki birkaç sebebe değinirsek ilk olarak iran savaşının sonuçlarını tetikleyici olarak görürüz. 8 yıllık iran savaşı sonunda saddam hedefleri olan islam rejimini yıkmak, su yolunu ve abadan'ı (petrolü) ele geçirmek dolayısı ile iran araplarıyla birleşmek (irredantizm) gibi hedeflerinin hiçbirini gerçekleştirememiş üstüne üstlük ülke yıkıma uğramıştır. bunun yanında savaş sırasında ırak, suudi arabistan'la birlikte kuveyt'e önemli miktarda borçlanmıştır. askere alınan çok büyük miktarda nüfusun da terhisi kriz içindeki ekonomiyi tam anlamıyla çökertecektir. ekonomik ve sosyal problemlerin yanında idari problemler de saddam'ın yakasını bırakmamakta savaştan dönen ordudan gelecek bir ihtilalden korkmaktadır.

    kuveyt'in işgali ise ülkenin yeniden inşası ve daha iyi yaşam koşulları beklentisinde olan halkı oyalayacak yeni ve kolay fakat gerçek bir zafer olacaktır, iran ''beraberliğinin'' tersine. kuveyt petrolü ve altın rezervine el konulmasıyla birlikte borçların da silinmesi ekonomiyi bir parça düzlüğe çıkaracaktır. bundan başka askeri bakımdan ise 1.000.000 kadar askerin terhisi uzun bir süre ertelenmiş olacak, başkentten uzak ve meşgul oldukları içinse bir ihtilal ihtimali azalacaktır. bütün bu rasyonel sebeplerin yanına, bizim dayıbey, saddam'ın düpedüz manyak olmasını da eklemiştir.

    sonuç olarak ırak, iran savaşı sırasında kendisinden yüklü miktarda petrolün çalındığını öne sürerek önce kuveyt'i suçlamış ardından körfezdeki ırak'ın denize çıkışına hakim iki kuveyt adasının kendisine ilhakını istemiş (gerçi genelde 99 yıllığına kiralama talep edilir) nihayetinde osmanlı devleti döneminde 1800'lerin ortalarından itibaren önce basra eyaleti ardından vilayeti altında güney ırak'tan yönetilen kuveyt'in ırak'ın bir parçası olduğunu ilan ederek, ülkenin toptan teslimiyetini talep etmiştir. red cevabıyla birlikte ırak ağustos 90'da kuveyt'i işgal ederek topraklarına katmıştır.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap