7 entry daha
  • itiraf etmek gerekirse honor harrington serisi ilk başta napolyon savaşlarının uzayda geçen versiyonu ya da horatio hornblowe'in uzay versiyonu hissi verebilmektedir. aslında amaç gerçekten de biraz da budur ama işin kokusu sonradan çıkmaktadır.

    honor harrington evreninin bir diğer ilginç özelliği ise space opera tadı içermesine rağmen hiç uzaylısının olmamasıdır. uzaylı ırklar ya çok ilkeldirler, ya da sahneden çekileli çok olmuşlardır. sahneye doğrudan etkileri yoktur, dolaylı etkili olanlar da bir iki tanedir. (özellikle sphinx ağaçkedileri, biraz da ilk kitapta medusanlar)

    durum böyle olunca izlediğimiz yine insanın insana ettiğidir, ve hikaye bir bilimkurgudan çok bir politik kurgu ya da tarihi roman gibi akmaktadır. lakin bilimkurgu öğeleri son derece sağlam kurulmuş olan honor harrington dünyasında -ki david weber uzayın ne kadar büyük olduğunun farkında olan az sayıdaki bilimkurgu yazarından biri olduğu için astronomiye ilgi duyanların space operalarda fact hatalarına sinir olma durumu honor harrington'da yoktur- tutarlı, ve son derece zevkli okunan, canlı ve hareketli bir evren yaratılmıştır.

    weber'in bir başka ilginç yanı da kolay kolay karakter korumamasıdır. kitabın adını veren karakter dışındaki herkes ölebilir, sık sık ölür de. bu ölümler çok ani de olabilmektedir, ayrıca honorverse savaşlarının karakteristik vahşeti hikayeyi karakterlerle özdeşleşme eğilimindeki okuyucular için bir duygusal iniş-çıkışlar zincirine çevirebilmektedir.

    hnorverse dünyasının bir ekstra özelliği de bilimkurgularda sık görülmeyen bir şekilde dünyanın politik, stratejik, ekonomik ve sosyal örgülerinin de son derece sağlam kurulmuş ve üzerinde uzun süre düşünülmüş olmasıdır. bu açılardan da honor harrington serisi son derece doyurucu bir okuma sunmakta, fazla bir suspension of disbelief'e yer bırakmayarak okuyucuyu tatmin etmektedir.

    velhasıl okuyun lan! dilimizde tüy bitti. birinci kalite bilimkurgu, hem okumak için bk manyağı olmaya da gerek yok. memlekette benden başka bunun farkına varan vatan evladı yok mudur lan? hakkında geyik yapacak adam bulacam diye kuduruyorum.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap