4 entry daha
  • filmi izlerken çok ağladım ve şu an o kadar üzgün ve kızgınım ki... bu film nasıl based on a true story olabilir? böyle bir alçaklık nasıl gerçek hayatta yaşanmış olabilir diye retorik sorular soruyorum. cevabı biliyorum lakin, dedim ya isyan var içimde. zaten hiçbir dine inanmamıştım ama şu an şeriate gözü kapalı biat eden herkese küfürler savuruyorum.

    --- spoiler ---

    filmde insanı bu kadar üzen salt soraya'nın taşlanarak öldürülmesi değil, erkek egemen dünyada sadece kadın olduğu için kendini savunmaktan aciz kalması. amsalağın ve vicdansızın allahı olan kocasının sırf daha güzel ve genç bir am uğruna kadını terk etmesi ve nafaka ödememek gibi basit ve adi bir amaç uğruna yıllarını birlikte geçirdiği, kendisine dört evlat veren bu kadına iftira atması. bu iftirasına köyün imamını, muhtarını ve diğer bi halttan anlamayan cahil cühela bir kaç insanı alet etmesi...

    film boyunca islam'ın erkeklerin dünyasından ibaret oluşu, kadının nasıl ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü gayet güzel anlatılıyor. eğer bir erkek bir kadını namussuzlukla suçluyorsa kadının masumiyetini ispatlaması; bir kadın bir erkeği suçluyor ise yine kadının bu namussuzluğu ıspatlaması gerekiyormuş. soraya'nın "ama onlar beni suçluyorlar, bunu ıspatlamalılar" dediğinde muhtardan aldığı cevap bu.. sen güvenilmezsin ve ikinci sınıfsın, çünkü kadınsın!

    ve filmin elbetteki en can alıcı, insanı en çok ağlatan yeri taşlama sahnesi. soraya'ya son sözleri sorulduğunda cevabı şöyle oluyor: "bunu bana nasıl yapabildiniz? sizler benim dostum, arkadaşlarımdınız. birlikte aynı sofraya oturduk, aynı yemekten yedik. sen benim babamdın, sizler benim oğullarımdınız, sen benim kocamdın! bunu bana nasıl yababildiniz? bunu herhangi bir insana nasıl yapabiliyorsunuz?" aldığı tepki tabi ki "bunu allah istedi. allahuuuu ekber allahuuu ekber!!" nidaları ile taşlama oluyor. ağlamayacağına söz veren soraya'nın o alnını resmen delen taş darbesi ile hıçkırarak ağlamaya başlaması insanın kalbini acıtıyor. erkekler hunharca taşlıyor, kadınlar çaresizce ağlıyor.

    son karede soraya m'nin tek fotoğrafı olan 9 yaşındaki halini gösterir bir siyah beyaz fotoğraf var. son can yanmasını da ona bakarak yaşayabilirsiniz. isyan edebilirsiniz, ağlayabilirsiniz. tadını çıkarın zira bi süre hiçbir şey hissedemeyeceksiniz. yani bana oldu, bi hissiyatsızlık çöktü üzerime.

    --- spoiler ---
177 entry daha
hesabın var mı? giriş yap