5 entry daha
  • finlandiya bu ülkeler grubuna girmez. finlandiya aslında iskandinav ülkesi de değildir, fakat finlandiya sürekli isveç imparatorluğunun alanında kaldığından öyle gözükür, en basitinden fince diğer danca, norveççe, izlandaca, isveççe den bir hayli farklıdır, bunların dördü birbirine benzer ama fince benzemez.

    iskandinav ülkelerinde faroe adaları da dahil edilir.

    bunlar aslında zaman zaman tek devlettir, kalmar birliği vardır mesela. danimarka krali şımarıklık edip deniz üzerinden geçerek isveçi fethedelim derken buzların kırılıp denize gömülmüşlüğü de vardır arada.

    ama avrupa tarihinden çok farklıdırlar. hem de çok.

    avrupa da olan bitenler buraları hiç etkilememiştir, ta ki dünya savaşlarına kadar. bunlar kendi kafalarına göre yaşar. bunların hepsi sefaletten asalete kendi tırnakları ile varmıştır. 19 yy başlarında isveç'te millet açlıktan geberirken oturup düşünüp bu sefalete dur diyebilmek için isveç çeliğini icat eden adamlardır bunlar.

    avrupa bunlara karışmaz, bunlar da avrupa ya hallenmezler. refah seviyeleri eurozone dan çok daha yüksektir hatta. hata öyle ki norveçliler bu avantajını kaybetmemek için kendilerinden daha sefil ab ye referandumla siktiri çekmiştir, hükümet ab ye katılmak istese de. aralarında isveç ve danimarkanın ab de bulunma sebebi ise eurozone da markalarını kapıştırarak yeni pazarlara ulaşmak içindir. yani bizim sarışın çiller gibi endüstrileşmemiş ülkeyi gümrük birliğine sokmamış, aksine sağlam endüstrileşmiş ülkelerini sokmuş ve rekabete girmişlerdir.

    kısaca bunların genel hal ve tavırları "ya birader sen de iyi ol, ben de iyi olayım, bana musallat olmayın, ben de size musallat olmayayım, gül gibi kalalım"dır. zaten hdilerine baktığınızda en tepelerde de yine onlar vardır.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap