12 entry daha
  • kimi kaynaklara göre bu garip kuslarin anavatani amerika kitasidir ve meksika yerlilerince konulmus özgün adlari "uexoloti"dir (xuehxolotl). hindilerin avrupa kitasini ilk defa sereflendirmeleri kristof kolomb'un amerika'yi kesfinden sonra gerceklesmistir. söylentiye göre kolomb'un hindistan'i kesfettigini zanneden ispanyollar, bu kusa "hint tavugu (kusu)" adini vermisler, 1520 civarlarinda ilk hindilerini ispanya'dan, daha dogrusu ispanya'nin karayipler'deki kolonilerinden (west indies) ithal eden fransizlar "coq d'inde" (hint horozu) veya "poule d'inde" isimlerini uygun görmüsler (modern fransizcada bu söyleyis "la dinde" seklinde kisaltilmis).

    ingilizlerin bu kusu nasil "turkey" diye adlandirdiklari konusunda en cok ragbet gören teorilerden birine göre ingiltere'ye ithal edilen ilk hindiler (meleagris gallopavo, 1520-1541 yillari arasinda), "turkey merchants" diye bilinen levanten tüccarlarca yollari üzerindeki ispanya'dan getirilmisler; bunun üzerine bu kuslara ilk önce "turkey birds", daha sonra da kisaca "turkey" adi verilmis. "turkey", aslinda daha onceleri bu tuccarlarin ingiltere'ye getirdikleri afrika kokenli gine tavuguna verilmis isimmis. amerika'yi kolonilestiren bati avrupalilarin hindiyi gine tavuguyla karistirdiklari ve onun icin ingilizlerin ve kuzey amerikali kolonyalistlerin hindiye "turkey" dedikleri de ileri suruluyor.

    rusca, türkce ve ibranice gibi baska dillerde de hindistan'la iliskilendirilen bu kusun hintce ve portekizce dillerindeki ismi ise peru'dur. cince'de ates tavugu (bkz: ates kusu) diye anilan hindiler hollanda'da kalkoen (kalküta'dan), kuzey almanya'da pute, güney almanya'da ise truthahn diye adlandirilmislar.
97 entry daha
hesabın var mı? giriş yap