3 entry daha
  • bassta klaus voormann davulda ringo starr ve diğer her şeyde john lennon'ın olduğu ilk john lennon solo albümü. yoko ono bu albümün kaydedilmesini sağlayan asıl güç ve bazı şarkılardaki çığlıkların sahibi olarak albümün 4. önemli kişisidir diyebiliriz. zaten grup üyeleri sayılırken yoko ono the wind olarak geçer. john lennon'a göre albümün yapılmasını sağlayan rüzgar yoko ono olduğu için o ismi vermişler.

    beatles'tayken ticari kaygılar yüzünden istediği şarkıları yapamamaktan şikayetçi olan john lennon "30 yaşında she loves you şarkısını söylemek istemiyordum" diyerek neden bu beatles'tan ayrıldığını ve bu albümü yaptığını açıklamış aslında. beatles şarkılarındaki basitlik john lennon'ı rahatsız ediyordu ki bu rahatsızlık john lennon'ın yoko ono'yla tanışıp bambaşka düşünsel alemlere akmasından sonra iyice belirginleşmişti. her uyandığında dünyayı değiştirmek için neler yapabilirim diye düşünen bi insanın 30 yaşında sahnede "she loves you ye ye ye" şeklinde şarkı söylemesi komik geliyor hakkaten. sonuçta john lennon terapi gördüğü ve ruhsal olarak çöküntüde olduğu bi dönemde bu albümü yapmaya karar veriyor ve yapıyor da.

    john lennon'ın amerika'da gördüğü terapi *insanın içinde kalmış olan acıları ortaya çıkarmak üstüneymiş. john lennon da bu albüm sayesinde içindekileri anlatarak o girdiği depresyondan çıkmaya çalışmış, yani albümde tamamen kendi hayatını anlatmış john lennon. love, god, working class hero, isolation ve mother şarkıları bu yaşanmışlıkların en önemli kanıtı zaten. bu albümün duygusal anlamda en samimi albümlerden birisi olarak gösterilmesi şaşırtıcı değil yani. hatta john lennon'ın terapisti arthur janov bu albümü diğer hastalarına dinleterek onların da iyileşmesinde ciddi ilerlemeler kaydettiğini söylemiştir.

    rolling stones dergisinin rock tarihinin en iyi 500 albümü sıralamasında 22. sırada bulunan bi albüm olduğunu da eklemek gerekiyor. ayrıca bu albümdeki john lennon vokali gene rock tarihinin en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. bazı şarkılarda hiç alışık olmadığımız şekilde bağırması (mesela god ve mother şarkılarında) tamamen yoko ono esinlenmesi. john lennon "yoko ono gibi" bağırmaya çalıştığını söylemiştir, baya da benzetmiş aslında.

    bir başka ilginçlik de bu albümün kapağında yoko ono ve john lennon evlerinin bahçesindeki bir ağaçın altında otururlar. yoko ono'ya yaslanmıştır lennon. gene 1971 tarihinde çıkan yoko ono'nun yoko ono/plastic ono band albümünde ise aynı ağacın altında oturur çift. ama bu sefer yoko ono john lennon'a yaslanmıştır.

    john lennon'ın albüm kapağı;

    http://stepenrocks.files.wordpress.com/…/front6.jpg

    yoko ono'nun albüm kapağı;

    http://www.imaginepeace.com/…ploads/2008/11/pob.jpg
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap