34 entry daha
  • efendim, orhan karaveli sakalli celal'i anlatan bir kitap yazmis ayni isimle. sakalli celal'i anlatayim demis ama sakalli celal'in ataturk'e, cumhuriyet'e ne kadar bagli oldugunu anlatmaya calismis tum kitap boyunca. zaten arasstirma oldugundan akiciligi cok yuksek duzeyde olmayan kitapta bir de surekli sakalli celal'i ataturk sevgisiyle degerlendirme ihtiyaci gorunce iyice okunmaz oluyor kitap. kitabin bir yerlerinde "dinci" oldugu ima edilen birinin sakalli celal'in rejimden memnun olmadigini soyledigi iddiasi karaveli'yi oldukca sinirlendirmis olacak adami yerin dibine sokuyor, "intikam icin yapmis" diyor ve de rejimin nesine karsi oldugunu bile dusunmeden "ama o ataturk'u severdi" minvalinde bir alintiyla karsilik vermeye calisiyor.
    ben kitabin tamamini artik her seyde ataturk'le baglanti kurma hastaligi hissedilmesi yuzunden okumadim. ama okudugum kadariyla soyle soyleyeyim: sakalli celal'in ogretmenlik yaparken maruz kaldiklarina bakarsak hem yobazliktan, hem de rejimden sikayetci oldugunu goruruz.
    bir insanin ataturk'u sevmesi ya da ondan nefret etmesi yaptiklarinin iyiligini ya da kotulugunu etkilemez. bir insanin degerini baska bir insana olan sevgisiyle olcme cabasi utanilir turden bir ugrastir. karaveli de kitabinda bunu yapmis.
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap