• tarihin en çok tartışılan olaylarından olan fransız devrimi ve amerikan devrimiyle eş zamanlı gerçekleşmesine ve büyük etkilerine rağmen gölgede kalmış, görmezden gelinmiş devrim. öyle ki, 1791-1804 yılları arasında napoleon haiti'de, waterloo'da kaybettiğinden fazla asker kaybetmiş, o zamanlar kendi kendilerini yönetme becerisinden yoksun hayvanlar olarak tanımlanan ve kendileri için en ulvi yaşamın beyazların kölesi olarak geçen bir hayat olduğu savunulan afrikalı kölelerin gerçekleştirdiği en başarılı devrim olmuş, ayrıca haiti bu devrimin sonunda afrika kökenliler tarafından kurulan ilk cumhuriyet olarak da tarihe geçmiştir.

    yine haiti devrimi sonrasında, adayı kaybeden napoleon, amerika kıtasındaki son toprağı louisiana'yı da elden çıkarmış, her ne kadar daha uzun zaman uygulanır hale gelemese de ingiltere, köle ticaretini yasaklamıştır.

    bu kadar önemli bir olayın tarihten silinmesi ile ilgili michel-rolph trouillot'nun silencing the past kitabında yer alan an unthinkable history diye bir bölüm var ki, ilgilenenlere can-ı gönülden tavsiye ederim. trouillot'cuğuma göre, kölelerin ayaklanması, kendi fikirlerinin, özgürlük gibi insani ideallerinin olması o kadar imkansız bir şey gibi görülüyordu ki, adada yaşayan beyazlar silah depoları da dahil olmak üzere, hiçbir mallarını mülklerini kilit altında tutmuyorlardı. ayaklanmalar başladığında da olay ciddiye alınmamış, zaten havada karada bastırırız denilerek, önceden önlem alınmamıştı. ayrıca devrim başarılı olduktan sonra bile, o kadar hafsala almaz bir durum gibi görülmüştü ki, kimse bu garip olayı ciddiye alamamıştı. durumu tanımlayacak kelimesi olmayan tarihçiler, uzun zaman, yazdıkları kitaplarda, haiti devriminden yalnızca bir paragraflık bölümlerde bahsedip, konuyu geçiştirmişlerdi. çünkü bunu yapmasalar, bütün kitabı baştan yazmaları gerekecekti.

    düşünün ki, yarın gazetelerde bir haber okuyorsunuz. diyor ki, "manyas kuş cennetindeki papağanlar, silahlanarak özgürlüklerini ilan ettiler, 2000 asker papağan saldırılarıyla hayatını kaybetti. kendi cumhuriyetlerini ilan eden bu konuşkan kuşlara karşı biz insanlar manyas'tan çekiliyoruz ve yenilgiyi kabul ediyoruz." ne düşünürsünüz? işte öyle bir durum haiti devriminin susturulması. paradigm shift ihtiyacını görmezden gelip, eski paradigmadan devam etme kolaycılığı.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap