9 entry daha
  • bilezikli ve sincap kafesli olarak 2 çeşit rotora sahiptir. stator ise senkron motordakiyle aynı yapıdadır.
    kalkış için çeşitli yöntemler bulunmasına rağmen genelde yıldız/üçgen yöntemi kullanılır. bu yöntemde kalkış akımı 1/3 değere iner ancak aynı şekilde kalkış momentinin de azaldığı göz önünde bulundurulmalıdır. yani motorun taşıyacağı yükün üçgen duruma göre değil yıldız kalkış durumuna göre belirlenmesi gerekir, malum zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır.
    frenle durumu ise 2 çeşittir
    1-mekanik frenleme: bildiğin balatalarla yapılan frenleme
    2-elektriksel frenleme: bu da kendi içinde 3'e ayrılır;
    a)senkron üstü (generatör) frenleme: mantığı frekans ayarına dayanır. frekans azaltılarak senkron hız aşağıya çekilir bu durumda motor senkron üstü hızda çalışamayacağından yeni senkron hıza göre daha yavaş bir dönme rejimine oturur, ancak bu yöntemle makine durdurulamaz sadece yavaşlatılır.
    b)ters akım ile frenleme: motor sargılarına zarar vereceğinden tavsiye edilmez yine de kimi durumlarda kullanılabilir. bu yöntem de faz sargılarını ters bağlanarak motorun ters yönde dönmesi sağlanır, bu şekilde önce yavaşlar sonra durur ve son olarak ters yönde hareket etmeye başlar motor. tabi bu yöntem sadece yavaşlama kısmında uygulanır, yeteri hızda ise fazlar eski haline getirilir.
    c)doğru gerilimle frenleme: generatör frenleme ile aynı mantıktadır, doğru gerilimin frekansı 0 olduğu için makine yavaşlatılabilir.

    tek fazlı asenkron motorlar ise yardımcı sargı olmadan kalkış yapamazlar bunun nedeni bünyelerinde aynı genlikte zıt yönlü iki döner alan olmasıdır, bu eşitlik yardımcı sargılarla bozularak kalkış sağlanır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap