8 entry daha
  • asenkron makinada devir sayısı frekans oynanarak değiştirilmek istendiğinde aslında sürekli birşeylerden fedakarlık etmek zorunda kalırsınız:

    frekansı artırdığınız vakit, stator sargısı ve rotor oluklarındaki kaçak reaktansların (2*pi*f*l) değerlerini de otomatik olarak artırırsınız, makinanın plakasında yazan bazı parametrelerini değiştirmiş olursunuz. ayrıca kaçak reaktansın artması, güç faktörüne de olumsuz etki ederek şebekeyi daha fazla endüktif yüklemenize neden olur. bununla beraber frekans dönüştürücüler hiç de ucuz olmayan cihazlardır.

    frekansı azalttığınız zaman ise, manyetik akı yoğunluğu-manyetik endüksiyon grafiğinde "dirsek" olarak tabir edilen, doyma bölgesi sınırındaki küçük bir aralıkta çalıştırılan makinanın doyma bölgesine girme olasılığı vardır. bu da sargıların dolaştığı demir çekirdekteki faydalı akıyı azaltır, makinadan alınan verimin/döndürme momentinin düşmesine neden olur.

    frekans değiştirme yöntemi her ne kadar pratiğe uygun olsa da, 2 veya 4 hızlı makinalar varken verimli bir yöntem değildir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap