9 entry daha
  • "kesiftir" diyenlerle "hayır icattır" diyenler arasında tartışmalara konu olmus, hemen yukarılarda ayrıntıları ile anlatılanların varlığı görmezlikten gelinerek tartışması uzatılmış sorunsal.

    matematiği, matematik kitaplarındaki yazılar ya da matematik notasyonunun kendisi olarak algılarsak o vakit icat oldugu gercek gibi görünebilir bizlere. lakin bu ne tür bir yanılsama olur, bulunduğumuz yerden nerelere götürebilir bizleri, bu tip düşünüşle matematik bildiğimizi nasıl iddia edebiliriz; bilemiyorum.

    biraz abes olsa da, matematik nedir ne değildir sorusu üzerinde biraz kafa yormakta fayda var; zira tam olarak anlaşılmamış oldugu kanaati uyandı bende.

    matematik insanların evreni anlama çabası, onu formule etmesi değildir. matematik kendi başına bir bilimdir. bırakın insanları, tüm maddeden ve enerjiden bağımsız olarak vardır. matematik ile fiziğin örtüştüğü, bizlerin matematiği fiziksel öngörüler yapabilmek için uydurduğumuz tezleri tamamen çöptür. (bkz: çöp) tüm bunların sebepleri yukarıda ayrıntıları ile anlatılmıştı oysa ki.
261 entry daha
hesabın var mı? giriş yap