3 entry daha
  • film hakkında biraz bilgi (copy & paste efendim..)

    insanların yaşamını sürdürebilmesi için, modern kölelik düzeni olan kapitalizm bireyi hiçleştirerek duygu ve düşüncesi olmayan, kullanılmaya hazır halde bir eşyaya çeviriyor. tekleştirip yalnızlaştırarak her birini bir kapıya paspas, bir masaya sandalye, bir asansöre ağırlığa çeviriyor.

    animasyon filmi, kafka’nın yabancılaşma duygusunu en güçlü biçimde yansıttığı yapıtı olan “dönüşüm”ü hatırlatıyor; bir sabah yatağında bir böcek olarak uyanan gregor samsa, bilinci ve istemi dışında gerçekleşen bu dönüşümü bir türlü kabullenemez. ailesi ve patronu ise, kısa bir şaşkınlığın ardından, onun artık bir böcek olduğunu kabullenirler. ama böcek olmakla alışageldiği şeylerden koparak yepyeni bir konuma giren gregor samsa da, o güne kadar sürdürdüğü yaşama da, çevresindekilere de, bambaşka bir gözle bakacaktır.
    dönüşüm, hiyerarşi ve otorite düşüncesiyle temellenen, bu amaçla sözü edilen düşünceyi önce aile kurumu içerisinde odaklaştıran toplum içersindeki bireyin tragedyasıdır. gregor samsa, ‘dönüştüğü’ güne değin çeşitli kölelikler ve zincirleri içerisinde uslu oturduğu sürece de benimsenip sevilir. başkaldırısı bilinçaltında başlar; bu bilinçaltı, kendine uygun biçimi yaratır: böceğe dönüşmesini, gerçekte artık başkalaşmasıdır. bu dönüşümünden başlayarak, toplumun ve ailesinin ona ilişkin onu tutsak kılan beklentileri, artık sonuçsuz kalmaya yargılıdır; böceğin iğrençliği, çizgisi sürüyle uyuşmayan bağımsız bireyin iticiliğiyle özdeştir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap