• rus çarı 1.nikola istanbul'a kutsal yerler konusunu görüşmek için mençikof diye birini göndermişti. istanbul'a bir savaş gemisi ve bir sürü yüksek rütbeli subay ile gelen mençikof, kutsal yerler konusu dışına çıkıp, çok ağır siyasi tekliflerde bulundu. teklifker kabul edilmeyince de "buraya tekrar muzaffer bir komutan olarak döneceğim" diye bağırıp istanbul'u terketti. çar, mençikof'un sözlerini onayladığını bildirip, savaş ilanına bile gerek duymadan ordularını boğdan'a soktu.

    ingiltere ve fransa'nın çıkarlarına aykırı biçimde yayılmaya kalkan rusya'ya savaş açmak, rusya'nın avrupa birliği'nden atılması ve osmanlı'nın alınmasına yol açabilirdi. abdülmecid, ingiltere ve fransa'ya güvenip, eylül 1853'te rusya'ya savaş açtı.

    ingiliz ve fransız gemileri de beykoz önlerine demir attılar. osmanlı donanması da karadenize çıkarak ikiye ayrıldı. filonun biri batum'a cephane ve gerekli malzemeyi götürmek üzere yola çıktı. bu grup sinop limanında iken, 30 kasım 1853 cuma günü rus donanması bir baskın harekatıyla, sinop limanını ve türk gemilerini topa tuttu.

    2700 asker şehit oldu, filo komutanı osman paşa ve 150 asker de esir düştü. rus amiral denizdeki yaralıları bile öldürttü.

    bu olay sonucunda, 27 mart 1854'te ingiltere ve fransa rusya'ya savaş ilan ettiler.

    abdülmecit bu olayın anısına bir madalya bastırarak ingiliz ve fransız devlet yöneticilerine dağıtmıştı. üzerinde "avrupa, senin için öldüler" yazıyordu. aşağıdaki linklerde görülebilir:

    http://collections.rmg.co.uk/…ns/objects/37728.html
    *****
    türkiye'nin siyasi intiharı yeni osmanlı tuzağı, sayfa 35.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap