7 entry daha
  • otomatik vites kullanmak istemeyen ama aynı zamanda dur kalk trafiğinde sol bacağa kramp girmesini istemeyen bünyeme ilaç gibi gelmiş sistemdir.

    mekanik olarak manuel şanzıman kullanmaktaqdır bu yüzden yokuşta kaydırmama gibi bir özelliği bulunmaz. debriyaj belirli bir devrin üzerinde kavrama yapar (yaklaşık 1000 gibi) bundan dolayı çok düşük hızlarda kullanmak fazla konforlu değildir.

    hem direksiyondan hem de vites kolundan vites arttırılıp azaltılabilir. tabi iki tane aynı komutu veren kol/düğme olduğu için vites kolu daha önceliklidir. vites kolundan vaerilen komutlar arabaya zarar vermeyecekse yerine getirilir, özellike 2'de giderken yavaşladığınız zaman direksiyodan (-)'ye basıp 1'e geçmeme durumunda vites kolu itaat eder size.
    vitesi boşa almak ve geri vitese geçmek ize sadece vites kolundan yapılabilir. kolu sağa çektiğiniz zaman bites boşa geçer, sağa çekili konumdayken geriye çekersrniz de geri vitese. gördüğünüz gibi geri vitese geçmek için öncelikle boşa geçmek zorunlu. ha tabi bir de frene basıyor olmanız lazım. bu durum arabayı çalıştırırken de geçerli marja basarken fren pedalının basılı olması gerekmektedir, diğer türlü çalışmaz.
    motor devri 5500ün üzerine çıktığı zaman vites değiştirme daha hızlı olur.

    iki aynı modu bulunur, normal ve city
    normal modda vites değiştirme genelde sizin kontrolünüzdedir. bunun haricinde yavaşlamalarda kendi otomatik olarak vites küçültür, yalnız vitesin bire inmesi için durmanız gerekir. vitesi elle küçültürken arabanın hızı ve geçmek istediğiniz vites motorun aşırı devirlenmesini gerektirecekse o vitese geçmez. bu modda vites arttırmanın otomatik olduğu tek an ise devir göstergesinin dibe dayanmasıdır. motor devir koruma moduna girdiği anda vitesi arttırır.
    city modunda ise otomatik vites gibi çalışır. vites küçültme normal moddaki gibidir. vites arttırma ise notor devri ve gaza ne kadar bastığınızla ilişkilidir. normal kullanımda yani gaz pedalına hafif dokunduğunuz şehir içi kullanımda 3000 gibi bir devirde vites atarken, biraz daha sportif kullanımda daha fazla gaz pedalına bastığınız zaman 5000 gibi bir devirde vites atabilir. ayrıca normal seyir halindeyken gaz pedalına yüklendiğiniz anda vites küçültüp istediğiniz ivmelenmeyi sağlar.

    bu saydığım özelliklerin çoğu otomatik şanzımanlarda da olabilir tecrübe etmedim, bunlar benim tecrübelerim.

    gelelim negatif yanlarına biraz bakım gerektirir yağına filan dikkat etmek gerekir. yağ pompası sorunluysa vites değiştirmek zor olur. şanzıman probleminden araba yolda kalırsa rezil olursunuz. boş vitese atıp itme gibi bir şansınız bile yok, marş basmazsa arabayı vurdurmayı da unutun.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap