1 entry daha
  • aslında yıkım süreci 1985'te değil, stalin'den sonra uygulanan 1959 ekonomik reformları ile başlayan ülke. 1959 yılından önce sovyetler birliği'nde insanların bireysel tüketime değil ortak yaşamaya dayalı bir anlayışla, evlerine çamaşır makinesi ve buzdolabı almak yerine ortak çamaşırhaneleri kullandığı, ortak yemekhanelerde yemek yediği, plan hedeflerine yaklaşıldığında ve aşıldığında "herkesten yeteneği kadar, herkese emeği kadar" ilkesi çerçevesinde dağıtılan primler kadar manevi özendiricilerin de etkin olduğu ve toplumsal üretkenliğin had safhada olduğu bir toplumsal yaşam hakimdi.

    stalin'in liderliğinin damgasını vurduğu söz konusu dönemin sonucunda sscb o kadar ilerledi ki, 1957 yılına gelindiğinde uzaya ilk defa uydu göndererek uzay çağını başlatan ülke sovyetler birliği oldu. 1959 ekonomik reformlarıyla birlikte de manevi özendiricilerin yerine, maddi özendiriciler ön plana çıkarıldı ve plan hedeflerine ulaşıldıkça fabrika müdürlerine işçilerden daha fazla prim verilmeye başlandı. söz konusu reformlar idari anlamda 1964-1985 arasında durdurulmuş gibi gözükse de kamu çamaşırhaneleri ve kamu yemekhaneleri gibi uygulamalar geri getirilmedi ve bunun yerine kruşçev'in "yaşam standartlarında emperyalist ve sömürgeci batı'yı geçeceğiz" mantığı silahlanma yarışıyla birlikte sürdürüldü. böylece insanları bireysel olarak araba, buzdolabı, çamaşır makinesi almaya teşvik eden anlayış da devam etti. hatta stalin döneminde kapitalizmin bir fenomeni olarak kabul edilen ticari reklamlar, 1959 sonrasında tuhaf bir şekilde sovyet devlet televizyonunda bile gösterilir oldu. (https://www.jstor.org/stable/1248887)

    yani başlangıçta oturan ve başarılı olan ortak yaşama anlayışının yerini 1959 ile birlikte bireysel yaşama anlayışının teşvik edildiği bir anlayış aldı. 25 nisan 1985 kararları, 1964 yılında durdurulan 1959 reformlarına kaldığı yerden devam etti. buna ön ayak olanlar da aslında stalin'in temizlenmesi gerektiğini söylediği ve 1959'dan itibaren fabrika müdürlerinin ve sektör yöneticilerinin oluşturduğu nomenklatura adlı çıkar ve baskı grubuydu. işte sovyet sosyalizmini bitirerek sistemi önce devlet kapitalizmine daha sonra da açık kapitalizme dönüştüren nomenklaturanın önünü açan da kruşçev ve gorbaçov gibi liderler oldu. bu kişiler aynı zamanda günümüz kapitalist rusyası'nın "oligark" adı verilen zenginleridir.

    (bkz: sscb'de kapitalist restorasyon)
    (bkz: #14955850)
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap