3 entry daha
  • uluslararası ilişkiler disiplinindeki idealist akımından etkilenen ve tıpkı federalizm gibi savaşın sona erdirilmesi için gerekli koşulların yarartılması hareketinin bir parçası olan teoridir. bütünleşmenin siyasal araçlarla değil, teknokratik düzeyde sağlanacağı varsayımından ortaya çıkmıştır.

    temel düşünceleri şu şekildedir:
    - ulus-devlet barışı ve insanlığın refahını sağlayamamaktadır.
    - uluslararası arenada teknik konular önem kazanmıştır.
    - teknik sorunlara uluslararası düzeyde çözüm bulunması amacıyla siyasal yargılardan uzak, teknik işlevleri yerine getirmekle sorumlu uluslararası örgütler kurulmalıdır.
    - bir alanda başlayan fonksiyonel örgütlenme diğer alanları da etkileyecektir. örneğin; ortak pazar; ücret, fiyat, sigortacılık, sosyal güvenlik gibi konularda benzer yapılanmaları doğuracaktır.
    - belli fonksiyonları yerine getirmek üzere güç ve yetkiyle donatılmış bu otoritelere ulus-devletler yetki devredecektir.
    - yani siyasal sektör asimile edilerek bir dünya toplumu yaratılacak ve kalıcı barış sağlanacaktır.

    işlevselci teori aynı zamanda araç olarak da uluslararası/uluslarüstü örgütleri kullanmaktadır. 1952 yılında faaliyete geçen avrupa kömür çelik topluluğu işlevselciliğin varsayımlarının pratik düzeye aktarıldığı en güzel örnektir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap