4 entry daha
  • enemy at the gates bir filmdir. dolayısıyla çoğunluğu kurgusal ve gerçek dışı. enemy at the gates'teki gerçekdışı olayları bir kenara bırakalım... o filmde zaytsev karakternin de bir çok özelliği kurgusal ve gerçeğe uymuyor. kısacası filmdeki kurgusal senaryoyu gerçekle kıyaslayıp hatalı, eksik şeyler bulmak erwin könig'in gerçekten varolup olmadığı sorusuna cevap veremez.

    gelelim gerçeklere. rus sniper vasily zaytsev'in notes of a sniper adlı kitabında könig'in adı geçiyor. zaytsev, könig'i 3 gün süren bir düelloda öldürdüğünü anlatıyor. bununla beraber moskova'da erwin könig'in dürbün takılmış kar98 sniper tüfeği ve zossen sniper akademisinde baş eğitmen olduğuna dair belgeler duruyor ama işin ilginç tarafı, zossen bir sniper akademisi değildi... zossen'de minik bir keskin nişancı bölüğü varmış (sepp allerberger vardı demiş) ama zossen bir sniper okulu değildi, genel bir militer akademiydi. tam anlamıyla sniper akademisi olan sadece 7 akademi vardı, bunlar: stablack, wandern, hohenfels, obergruppe, münsingen, lamsdorf ve seetaler alpe... ve bu okulların hiçbirinde erwin könig diye bir öğrenci/subay kaydı yok. dolayısıyla erwin könig'in bir sniper okulunda çok önemli bir eğitmen olması havada kalan bir bilgi.

    ama öte yandan, könig hayali bir karakter diyelim. bu durumda da bu hikayeyi vasily zaytsev uydurdu demektir. ama vasily zaytsev'in suni bir şöhrete ihtiyacı yoktu çünkü zaten resmi 270 civarı, gayri resmi 500+ düşman askeri öldürmüş çok başarılı bir sniper. dolayısıyla hayali bir erwin könig karakteri yaratılıp, 'zaytsev öldürdü' şeklinde şehir efsanesi çıkartmanın adama pek bir faydası olmaz.

    son kertede 'erwin könig 2. dünya savaşı rus cephesi fenomenlerinden biridir' diyerek bitirmek en politik şekil olacak galiba.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap