7 entry daha
  • ikonografik analiz yapmak icin panofksy’nin üc asamali metodunu kullanmamak gerekir. o üc asamali metod, ikonografi degil ikonolojidir.

    panofsky ikonografi ve ikonoloji arasindaki farki kelimelerin aldiklari eklere dayali olarak basitce aciklar. grafi (graphy) eki alan ikonografi betimleyici ve siniflandiricidir, derinlere pek inmez. nasil etnografi bilimi irklari, kültürleri, dinleri vb. siniflandirip tasvir ediyorsa, ikonografi de görselleri siniflandirir. öte yandan loji (logos) eki alan ikonoloji, temelini akildan alir ve derinlere inmekle kalmaz sentez gerektirir. ayni etnoloji biliminin etnografi bulgularini sentezlemesi, karsilastirmasi gibi ikonoloji de ikonografik analizi öteye götürür.

    panofsky ikonolojisindeki ücüncü asamanin adi zaten ikonolojik yorumlamadir. ikonoloji kelimesinin gectigi bir metoda ikonografi dememek lazimdir. ikonoloji de panofksy yöntemindeki ilk iki asamanin yani on ikonografik betimleme ve ikonografinin öteye tasinmasidir.

    metod disinda da ikonografi belli bir gelenek ve o gelenegin icinde süre gelmis siniflandirilmis tasvirler demektir (graph). örnegin hristiyan ikonografisi deyince isa’yi betimleyen kuzu veya isik huzmesi, aziz veya melekler deyince hale akla gelir. bunlar yerlesmis, kolayca siniflandirilan bir gelenegin örnekleridir.

    ikonografi her zaman dinle ilgili degildir. politik ikonografi diye bir sey vardir. mesela komünist rejimlerin sanat eserleri incelendiginde ikonografik bir gelenek görülür. evlenince stüdyoda fotograf zulmüne mariz kalan gelin ve damadin gelecege umutla baktigi „ikonik“ bir poza benzer mao cini veya sscb döneminde de benzer tasvirler vardir. gülerek tarlalarda calisan ciftciler, mutlu mutlu isciler vb. gibi.

    propaganda posterlerinde özellikle ortodoks ikonografisinden alintilanmis günes ve dik acilarla inen günes isinlari, daima bir kollari havada selama durmus gelecege emin bakislar atan siyasetciler, ellerinde kir cicekleri tasiyan kücük kizlar komünist ikonografisinin örnekleridir.

    bir de politik ikonlarin dini ikonlarla birlesmesiyle ortaya cikan ikonografi örnekleri vardir. bulaniklastirilmis ab bayraginin veya ampuldan cikan isinlarin merkezine oturtularak cekilmis bir rte fotografi bu yeni yetme ikonografinin örneklerindendir.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap