8 entry daha
  • gravür, çukurbaskı ve yüksek baskı olarak ikiye ayrılır. çukurda kalan alanların boyayı muhafaza ederek kağıda aktarımı metal (çinko) baskı ile, kazınan alanların boşluk olarak kalıp yüksekte kalan alana boya vererek imgenin kağıda aktarımı ise linolyum ve tahta baskı ile sağlanır. burada serigrafi (ipek baskı) ve litografi (taş baskı) yüzey baskı olarak adlandırılır ve gravür başlığında aslında yerleri yoktur.
    metal baskının da kuru kazıma, mezotint, aquatint ve derin yedirme gibi çeşitleri vardır. bunlardan aquatint ve derin yedirme kalıbın asitte bekletilmesi işlemidir. kalıbın üzerindeki boyayı aktaracak çukurlukların derinliğini derecelendirme ve farklı tonlar elde etmek için kullanılır. mezotint ve kuru kazımada ise farklı tonlar, bilek gücü ile kullanılan uçlara (kazıma uçları) basıncın artırılmasıyla elde edilebilir.
    gravür öncelikle grafik alanda imgenin ve yazının çoğaltılmasında kullanılmış sonrasın sanat alanında çoğaltılmış resim yapmak üzere kullanılmış ve tarihte hem farklı teknikte sanat eseri üretilmesini sağlamış hem de eserin taşınabilirliğini, yayılabilirliğini, sanatın görsel iletişimini sağlamıştır.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap