2 entry daha
  • http://en.wikipedia.org/wiki/levée_en_masse

    fransız ihtilali ile birlikte yürürlüğe konan levee en masse (genel seferberlik) sayesinde yurttaş orduların kurulmaya başlanması, bir anda kitlesel orduların önünü açmıştır. bunun sonucu fransız ordusunun mevcudu birkaç sene içinde beş kattan fazla artmıştı. akabinde napolyon savaşlarındaki kayıpların da hızla artarak 1812-1813 rus seferinde yüz binleri bulması hiç de şaşırtıcı değildir.

    avusturya ve prusya da fransızların bu sayısını eşitlemek için aynı sisteme 1792de geçmişler ve zamanla bütün dünyaya yayılmıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısında amerika gibi avrupaya oranla çok az kayıplı muharebelerin yaşandığı bir kıtada bile, çıkan ve dört yıl süren iç savaşta ölümler yüz binleri bulmuştur. bununla birlikte levee en masse, nüfusun artmasıyla beslenerek gelişen bir sistemdi.
    http://www.porttakal.com/…savas-ve-olum-152140.html

    uluslar arası hukukta bir bölge halkının düşmanın yaklaşmakta olduğunu görerek savaş kuralları doğrultusunda ordu toplamaya vakit olmadığı için kendiliğinden silahlanması. ki bu bir çok konuda o zamanlara dek devletler tarafından kullanılan düzenli ordu sisteminin tam tersi gibi görünüyordu.
    ve fekat ilerleyen zamanlarda görüldü ki, yurttaşlar ülkelerini koruma konusunda çok duyarlı davranıp her şeylerini feda edebiliyorlardı.

    edit: düzeltme
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap