3 entry daha
  • ortalama 28 günlük menstrüel siklüsün 4 bölümü vardır: menstrual faz(adet kanaması), folliküler faz,ovulasyon, luteal faz.

    1) folliküler fazda, fsh etkisiyle folliküler gelişmeye başlar, bir çeşit östrojen olan östradiol(e2) salgılarlar ve uterus prolifere olur yani adet kanamasından sonra ince kalmış olan rahim iç dokusu kendini yeniler.
    2)ovulasyon: 14. günde yumurta artık gelişmiştir ve atılmaya hazırdır. lh hormonu birden yükselir ve yumurta dışarı atılır. yumurtanın döllenmek için 24 saati vardır.
    3)luteal faz: bu evrenin ana amacı, rahmi döllenmiş yumurtanın tutunabileceği yaşamını devam ettirebileceği şekle sokmaktır. bunu yapan ana hormon ise progesterondur. yumurta ilk 14 günde geliştiği follikülünü yırtıp dışarı çıkmıştır fakat kalan artık follikül dokusu corpus luteum denilen şekle bürünür ve progesteron salgılamaya başlar. corpus luteumun tek başına bir 14 gün civarında progesteron salgılayabilme kabiliyeti vardır sonrasında artık gücü yetmez ve progesteron seviyeleri düşer ve adet kanaması başlar.
    fakat döllenme olursa, embriyo b-hcg denilen bir hormon salgılar bu lh'a çok benzemektedir, ve corpus luteuma progesteron salgılamaya devam etme emri verir, ve böylece adet kanaması olmaz.
    gebelik testleri de zaten b-hcg olup olmadığını ölçer.

    1.gün adet kanamasının başlangıcı kabul edersek:
    1.-4.gün=> adet kanaması (ortalama değerdir, 7 güne kadar uzayabilir.)
    5.-13.gün=> folliküler faz
    14.gün=> ovulasyon, lh piki
    15.-28gün=> luteal faz

    her kadının döngüsü tam 28 gün olmamakla birlikte, bir kadının iki ayrı döngüsü de aynı olmayabilir yani bir ay 29 günde diğer ay da 27 günde olabilir, bu psikolojik veya başka nedenlerden olabilir. süresi değişen faz folliküler fazdır. luteal faz süresi daima sabit kalır.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap