8 entry daha
  • film 1960-61 tarihlerinde tayvan'ın taipei şehrinde geçiyor. dönemin ruhsal yapısını anlamak için filmi izlemeden önce biraz tayvan tarihine bakmak gerekiyor. ben çok kısa özetleyecek olursam;

    tayvan, ikinci dünya savaşı'nın sonunda çin'e bırakılmadan önce uzun yıllar boyunca japonya tarafından yönetilmişti. atılan atom bombası sonrası japonya savaştan çekilince tayvan'daki gücünü de kaybedip oradan ayrılmak durumunda kaldı ve tayvan tekrar çin'in yönetimine geçti. tayvan adası çin'e yakınlığından ötürü tarihler boyunca her zaman siyasi kaçakların sığınma merkezi konumundaydı. mao zedong, yani komünistlerin ankaradaki zaferinden sonra milliyetçi çan kay-şek ve onun milliyetçi kuomintang (kmt) partisi taraftarları tayvan'a kaçtılar. bu kmt döneminin yeni tayvanlıları, zihinsel olarak ikiye bölünmüş bir yaşam sürdürüyordu. tayvan'a uyum sağlamaya çalışırken, aynı zamanda bir gün komünistlerin yenileceğini umut edip çin'e dönmeyi hayal ediyorlardı. kore savaşı ve çin ile yaşanan soğuk savaştan dolayı da çok sayıda abd askeri tayvan adasına konuşlandırılmıştı. abd askerleri adaya gelirken yanlarında kendi müzik, film, çizgi roman ve amerikan popüler kültürünü de getirdiler. 50'li yıllarda tayvan tamamıyla bir amerikan kolonisi haline gelmişti. yani tayvan adası karmakarışık kültür, değer ve anlam çatışması yaşıyordu. tüm bunların yanında adadaki yerli tayvanlılar ile adaya sonradan gelen ankaralılar arasında da bir çatışma yaşanıyordu. film tüm bu konjonktürel karmaşa içinde geçiyor.

    başrol oyuncumuz 14 yaşındaki xiao si'r ve ailesi çin'deki savaşı kaybeden milliyetçi taraftarlarından biri olduğu için 1949'da tayvan'a göç eder. babası eski bir üniversite profesörü, annesi de öğretmendir. ailemizin kültürel değerleri çin, lehçeleri yerli tayvanca, oturdukları ev ve içinde oldukları dünya japon mirası, gençlerin idealize ettiği gelecek ise abd kültürü. babası si'r ün eğitimini çok önemser ve bunun için tayvan'daki bağlantılarını kullanıp iyi bir okula gitmesi için çabalar ama si'r asiliği yüzünden düşük bir seviye olan gece okuluna kabul edilir. film boyunca babasının eğitime verdiği önem geniş sahnelerle desteklenir. örneğin; si'r ın babası sigara kullanan biri. si'r daha iyi kitap okuyabilsin diye si'r e gözlük almak için sigarayı bırakır. yönetmen yang burada çin'in konfüçyüsçü eğitim sisteminin onursal değerini anlatmaya çalışıyor. filmde iki çete var. ankaradaki memurların soyundan gelen little park boys ve askeri personelin çocukları olan 217'ler. bu iki çete sürekli çatışıyor. xiao si'r her iki çeteye de ait değil ama bir şekilde iki çete ile bağlantıları oluyor. dönemin tayvan'ında kızlar sahiplenilecek, elden ele dolaşacak, uğruna kavga edilecek metalar olarak görülüyor ve ming de onlardan birdir. si'r tüm bu gelgitler arasında okul arkadaşı ming'e aşık olur, kısa bir zaman sonra da sevgili olurlar. ve 4 saatlik filmin sonunda tayvan adasının bu ağır karmaşası si'rde üzücü bir patlama yaratır.

    film, konusundan çok tarihsel ve sosyolojik yapısı ile ön plana çıkıyor. 4 saat boyunca kültürel çatışma, politik karmaşa, ergenlerin duygusal erotik uslamlamaları, politize edilmiş sosyolojik, ikili ilişkiler ve çocukların güvenlik duygularını güçlendirmek için sokak çeteleri kurup şiddet yoluyla kimlik arayışını konu ediniyor. filmin her yerinden çocuklar, ergenler fışkırıyor ve bu oyuncu kadrosunun yüzde 75'i de daha önce hiçbir filmde oynamamış, her biri muazzam ciddiyette oynuyor. ek olarak filmin zarif ve incelikli kadrajlara sahip olan sinematografisi de oldukça övgüyü hak ediyor.

    velhasılıkelam: tayvan adasının sofistike yapısını çok iyi anlatan bir filmdir.
hesabın var mı? giriş yap