9 entry daha
  • bilgisayarların nesne tanıyarak onları isimlendirme süreci.

    bilgisayarların çalışırken kullandığı bazı yöntemler, insan beyni ile benzerlik gösterir. insan beyni, daha önce gördüğü nesneleri tanımlamak konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir. bilgisayarın bunu yapabilmesi için kendisine verilen veri setlerinden yararlanması gerekir. buradaki temel benzerlik, insan beyninin de aslında daha önce gördüğü şeyleri uzun vadeli belleğine alarak kendisine yine bir veri seti oluşturmasıdır.

    görsel
    biz bu görsele baktığımız zaman kimin kadın kimin erkek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz ancak bilgisayarın bunu yapabilmesi için birtakım detaylı bilgilere ihtiyacı vardır.

    yapay zekâ çalışmaları henüz %100 diyebileceğimiz kusursuz sonuçlar vermiyor. bu tür tanıma, tanımlama programlarında hâlâ, kendisine verilen belki biraz da soyut resim sınıfına girecek karmaşık bir gitar fotoğrafını rakun olarak tanımlayan programlara denk gelebiliyoruz. böyle programların geliştirilmesi, yüz tanıma, retina tanıma, robot resim çizdirme gibi güvenlik konuları alanında insanlığa büyük katkı sağlayabilir.
hesabın var mı? giriş yap