48 entry daha
  • (bkz: bihevyorizm)

    davranışçılık, psikolojide, bir kişinin zihinsel durumlarının, davranış veya eylemlerine benzersiz bir şekilde karşılık geldiğini varsayan bir yöndür.

    basit bir örnek ağrı olabilir: gözleme dayalı olarak bir kişinin acı çektiği söylenebilir; vücut hareketi, gözbebeği büyümesi vb. davranışçılığın savunucuları, bunun herhangi bir zihinsel durum için geçerli olduğuna ve gözlemlenemeyen hiçbir zihinsel durum olmadığına inanırlar.

    davranışçılık, doğru tahminler vermeyen (aynı (bkz: freud), (bkz: jung), (bkz: adler) ve diğerleri) derinlik psikolojisine bir yanıt olarak ortaya çıktı. ancak sorun şuydu: bir anlamda davranışçılıkta insan, vücuttaki bir tür ruh olarak değil, 'uyaran-tepki' modeline göre incelenebilecek çok zeki bir hayvan olarak görülmeye başlandı. neredeyse içsel yaşamdan yoksun bir robot gibi.

    felsefede davranışçılık

    elbette bu yön felsefeyi, özellikle bilinç felsefesini ve dil felsefesini etkileyemezdi. insan sadece zeki bir hayvan mı? hayvan davranışları insanlara aktarılabilir mi? ve gerçekten zihinsel fenomenlerin dışsal tezahürleri olmasaydı, onlar için kelimeler icat edebilir ve başkalarına bu kelimelerin ne anlama geldiğini açıklayabilir miydik? benzer sorular (bkz: wittgenstein), (bkz: quine) ve diğer birçok filozof tarafından soruldu.

    felsefenin ünlü "davranışçılarından" biri (bkz: gilbert ryle)'dı. bilincin varlığını inkar etmeyen ancak tezahürlerinin her zaman bedensel düzeyde mevcut olduğuna inanan modern felsefi davranışçılığın biçimini belirlediğine inanılıyor. bu nedenle filozofa göre dil bizim için erişilebilirdir. belirli bir davranış kompleksine "acı" adını vererek, bir başkasına yaşadığı zihinsel durumun acı olduğunu öğretiriz. tezahürler olmasaydı, birbirimize kelimeleri asla öğretemezdik.

    not!!!: artık felsefede "davranışçı" oldukça kirli bir kelimedir, yani filozof kişinin zihinsel yaşamının varlığını görmezden gelir. ancak neredeyse tüm modern bilinç filozoflarında davranışçılığın unsurları vardır. (bkz: chalmers) tarafından icat edilen "felsefi zombi" argümanı bile tam olarak davranışçılığa karşıdır.
hesabın var mı? giriş yap