9 entry daha
  • kutsal bilgi kaynağında eksik bilgiler var diyerek geldim.

    hasta olduğum için işe gitmediğimden ve bir yandan haber izleyip sıkıntıdan cam silerken, haberden sonra merakıma yenik düşüp buraya bakayım dedim.
    (bkz: #69446126) ruslar vladimir döneminde hristiyanlığa geçmişler fakat burada denildiği gibi, vladimir'in din temsilcilerini çağırıp görüşme yaptıktan sonra kendisine yakın gelen hristiyanlığı seçmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

    siyasi çıkarlar, evlilik, g.t korkusu gibi sebeplerden bahsedilebilir.

    şöyle ki; vladimir, bölgede müslüman bulgar tüccarlardan çok bizans'ın daha geniş bir coğrafyada etkin olmasından dolayı bizans'la ilişkilere daha çok önem vermiştir.
    bizans imparatoru 2.basil'e karşı çıkan iç isyanda (fokas), imparatorun kız kardeşi anna ile evlenme karşılığında ordu gönderip isyanı bastıran vladimir, basil'in harç bitti yapı paydos diyip anna'yı vermekten vazgeçmesi üzerine dellenip kırım'daki bizans şehri korsun'u kuşatır. bunun üzerine basil, tamam der vericem anna'yı ama sen de hristiyan olacaksın. ( o dönemde bizans, slavların hristiyan olması için epey çabalamış, dini kitapları slavcaya çevirmiş vs)
    işte vladimir de hristiyan olur ve anna'yı alır. -kadınların pazarlık konusu yapıldığı dünya tarihinde sıradan bir gün-

    988-989 burası net değil, vaftiz edilen vladimir'in emriyle kiev'deki tüm halkın slav tanrılarının heykelleri atların kuyruklarına bağlanır ve dnepr nehri'ni boylar. halk zorla hristiyanlaştırılır. böylece kiev, 11. yüzyıla girmeden bir hristiyan diyarı haline gelir. *

    acaba putin rusyasının okul müfredatında, rusların hristiyanlığa geçişi minik ruslara nasıl anlatılıyor.

    rusların hristiyanlığı kabul etme nedenleri:
    -hristiyanlıktaki ahiret inancının slav tanrılarının dinlerinde de var olması.
    -hristiyanlıktaki ahlâki özelliklerin slav inancına olan benzerliği.
    -hristiyanlıktaki misyonerlik anlayışının slavların sıcak denizlere inme idealiyle birleştirilmesi.

    ilk hristiyan olan slav boyu, kievler.

    iyi dersler.
hesabın var mı? giriş yap