117 entry daha
  • mucize, ilahi dinlerin tamamında mevcut olan bir unsur. dine inancı körüklediği kuşkusuz. mesela biri benim önümde gelip kızıldenizi yarsa ben açıkçası inanç konusunda hiç sıkıntı yaşayacağımı zannetmiyorum.

    lakin ilahi dinlerin en zayıf noktası da bu mucize hadisesi. iki ucu var bu konunun. birincisi kronolojik bir adaletsizlik var. dinin çıkıp yayıldığı ilk 50 yıl promosoyona abanıp her türlü mucizeyi sunduktan sonra kalan binlerce yılı mucizesiz geçirmiş olmamızda ben bir eşitsizlik görüyorum. mesela peygamberlerin yaşam döneminde kimse doğuştan o dine mensup değil, sonradan convert olmuş, buna rağmen kızıldenizler yarılıyor, asalar yılan yiyor, su üstünde yürünüyor, şarap ekmek her türlü şov her türlü eğlence var, ekşi sözlük'ün ilk senesi gibi. ama sonra bir altıncı nesil dinginliği, böyle ciddi bir kuruma dönüşüveriyor devamında binbeşyüz yıl böyle kuru kuru.

    ikincisi bir tutarsızlık var. kutsal kitaplarda anlatılan şekliyle tanrı inancı kalptedir, kanıta ihtiyaç duymaz. tanrının varlığını onunla ilgili hiçbir kanıt yokken kabul etmemiz beklenir. ikibin yıldır da böyleymiş. amma velakin bakıyoruz dinin çıktığı dönem bir takım mucizeler yok efendim güneşi durdurmalar, ayı yarmalar, kavimlere gökten bıldırcın indirmeler, kafirlerin tepesine ebabil kuşları salmalar falan. böyle ilahi aktivite dorukta bir dönem geçmiş. kardeşim diyorum, kızıldenizin yarıldığını gören adamın kalpten tanrı inancına ihtiyacı yoktur. tanrı bunları ne yüzle cennete atmaya karar verir? öyle dedem de inanır. sıkıysa bi tane kitapta yazılanlar yüzünden inan bakalım nasıl oluyor? resmen tanrı uğraşmış insanlar inansın diye. kalp tek başına yetmemiş, olan biten'den de duyurmuş, tema reklamı ve banner da yayınlamış.

    şimdi biri çıkıp aslında dinin mucize safsatasıyla lekelendiğini iddia edebilir. ben de derim ki o leke duruyorsa bazı kişiler öyle istediğinden duruyordur. zannetmiyorum ki bir kişi çıkıp tanrıdan habersiz araya leke sokuşturabilsin. haliyle leke veya değil bu tanrının görmemizi istediği dindir işte. böyle adaletsiz kendisiyle çelişen bir şeye inanmamızı bekliyor. belki tanrı "buna rağmen" inanmamızı bekliyor, belki bu çarpıklığı görüp bulmamızı istedi, ne belli?

    işte mesele burada; tanrı'yla hiçbir şey belli değil.
584 entry daha
hesabın var mı? giriş yap