7 entry daha
  • tekel'in içki departmanının nurol-limak-özaltın-tütsab konsorsiyumu tarafından 2003 yılında $292 mio bedelle özelleştirilmesiyle aldığı isimdir. sabancı holding ve tahincioğlu holding de bu özelleştirme ihalesine girmişler ancak kaybetmişlerdir. 4 sene sonra* mey içki, global private equity devlerinden texas pacific group (%90) ve türkiye'de pe işini hakkıyla yapan iki şirketten birisi olan `actera group(`%10) tarafından $810 mio bedele satın alınmıştır.

    2011'de ise johnnie walker, smirnoff, lagavulin, talisker, gordon's, ve guinness gibi markaları bünyesinde bulunduran dünyanın en büyük içki şirketlerinden diageo $2.1 bn bedelle satın almıştır mey içki'yi, ve böylelikle türkiye'de private equity alanındaki en büyük exit deal gerçekleşmiştir.

    içkiye yönelik kısıtlama, ek vergiler vb. gibi içki sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkileyen gelişmelere rağmen 4 senede x2.6 gibi bir exit multiple elde edilmiştir, kısa zaman aralığı,olumsuz şartlar ve deal büyüklüğü düşünülünce gayet başarılı bir exit'tır. toplama bakıldığında ise mey içki'nin 8 yıllık exit multiple'ı x7.2 düzeyindedir.

    işin finans kısmından bahsettik, şimdi gel gelelim bu deal'lar kapandıktan sonra mey içki'nin izlediği stratejiye. mevcut siyasi durumlardan dolayı içkiler inanılmaz pahalılaştı malumunuz. diageo baktı ki talep yönündequantity'den kazanamıyor, onun için contribution margin'e abanma yoluna gitti. bunu da eskiden gayet ucuz bir içki olan ve mey içki'nin amiral gemisi olan rakıyı daha premium bir içki olarak konumlandırarak yaptı.

    hem kademeli olarak rakının fiyatına diğer içkilere göre oransal olarak daha çok zam yaptı, hem de rakı sofrası rakı muhabbeti gibi konuların orta-üst ve üst gelir grubunda özellikle de kadınlar arasında yaygınlaşması için ciddi viral pazarlama çalışması yaptı. ve meyvesini de ciddi anlamda aldı, almaya da devam ediyor.

    eskiden rakıyla uzaktan yakından alakası olmayan, rakıdan nefret eden insanlar rakı sofraları kurup story atar olduysa bilin ki bu çok ciddi bir pazarlama çalışmasının ürünüdür. vesselam mey içki, türkiye'deki politik anlamda olumsuz koşullara rağmen okullarda vaka analizi olarak anlatılası bir başarı öyküsüdür özellikle private equity konusunda.
hesabın var mı? giriş yap