7 entry daha
  • afedersiniz tarihin gördüğü en büyük orospu çocukluklarından biridir. fransa ve özellikle ingiltere'nin, almanya'nın saldırganlığına daha fazla devam etmemesi, hatta mümkünse sscb'ye doğru devam etmesi için çekoslovakya'yı rüşvet olarak vermesidir .. (bkz: https://swogdog.wikispaces.com/…ile/view/munich.jpg)

    bu anlaşma südetland'ın almanya'ya bağlanması olarak görülmemeli, çünkü südetland'ın ilhakı dışında ülkenin zengin kesmi olan ve bugünkü çek cumhuriyeti'ni büyük ölçüde karşılayan bohemya ve moravya alman protektorasına geçer, kağıt üzerinde bağımsız olan ancak yine alman etkisinde bir kukla devlet olan slovakya kurulur ve geri kalan kırıntılar da macaristan ve polonya tarafından paylaşılır. hatta sanırım bohemya ve moravya ile slovakya'nın bağımsızlıkları kağıt üzerinde bile kalmamıştır, münih antlaşması'nın üzerinden fazla zaman geçmeden wehrmacht bu toprakları işgal etmiştir. yani macaristan ve polonya'nın kopardığı bir kaç ufak parça dışında çekoslovakya almanya'ya hediye edilmiştir "tamam lan al hadi al" diye.

    üstelik ingiltere başbakanı neville chamberlain bu antlaşmadan sonra ülkesine "savaş çıkmasını engelledik! yes be annem!" diye dönmüştür. kendisini sevinç gösterileriyle karşılayan halk da onu "büyüksün fiyuuu" diye desteklemiştir. sadece kurt churchill yapılanın büyük bir ahmaklık, aptallık ve saflık olduğunu, ingiltere'nin hiç savaşmadan bir yenilgi aldığını ve münih antlaşması'nın barış getirmesinin imkansız olduğunu ve savaşın yaklaştığını söylemiştir.

    yani büyük güçlerden biri, diğerine müttefiki olan başka küçük bir ülkeyi "al lan senin olsun" diye vermiştir. çekoslovakya halkı ne olup bittiğini anlayamadan ingiltere'nin kendilerini almanya'ya vermesine tanık olmuştur. çekoslovaklar daha ingiltere'ye doğru düzgün küfür edemeden wehrmacht ülkelerini işgal etmiştir.

    bu antlaşma çek cumhuriyeti'nde "münih ihaneti" olarak geçer.

    öfkelerini yıllarca içinde tutan çekoslovaklar'ın ikinci dünya savaşı bittikten sonra batı yerine sscb ve doğu bloğu'na katılma isteğinin sebebi bu travmatik münih antlaşması'dır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap