6 entry daha
  • çok çeşitli alman kabilelerinden en güçlülerinden bir tanesi. sakson tarihi okumak çok keyifli. bir de bunlarla beraber britanya adasına giden akraba kabileler vardır.

    esas olarak, saksonlar, angıllar, jütler, frisialılar, bunlar kuzey almanlarıdır, kuzey germenleriyle karıştırmak doğru olmaz. onlar yani kuzey germenleri bilinen iskandinavlardır. güney germenleri de genel olarak tüm almanlardır. günümüz almanya, hollanda, belçika, avusturya, isviçre, kuzey italya, fransanın doğusunda yaşayanlar kabaca.

    güney cermenleri gene kendi içinde onlarca kabileye ayrılır. mesela franklar da bunlardan biridir.(adına aldanmayın, tamamen alman ırkıdır) yukarda bahsi geçen ingiltereye bir kısmı göç eden ve modern ingiltereyi oluşturan da bu alman ırkının kuzey deniz kıyısı sakinleridir(güney cermenlerinin kuzeyde yaşayanları). bunlar sakson, angıl, jüt ve frizlerdir.

    bu 4 alman kabilesi britanyaya 5. yy da romanın adadan çekilmesiyle iyice yerleşip adanın yerlilerini gallere irlandaya ve iskoçyaya kovup günümüz ingiltere sınırlarına yerleştiler. bu 4 kabile sanırım 8 ayrı krallık kurdu. dışarıya karşı tek, kendi içinde ayrı krallıktı bunlar. sırasıyla; wessex, essex, sussex, midsex, mercia, kent, east anglia, northumbria kurulan bu 8 krallıktır.

    kıta avrupasında kalan saksonlara gelince onlar bunlardan sonra bir süre pagan devam ettiler. 8. yy sonlarında şarlmanla çok kez savaşıp, en son anlaştılar. hristiyanlığa geçtiler, franklara sadık kaldılar ve vergiden muafiyet aldılar. bunun ardından aradan geçen 100 yıl sonunda frank krallığı 3 parçaya bölündüğünde, şarlmanın torunları varis bırakmayınca, doğu franklarının başına sakson soylularından bir aile geçti. ardından bu doğu frank krallığı kutsal-roma germen imp a evrildi. diğer tüm alman boyları bir süre sakson hanedanına gönüllü boyun eğdi ve imparator ailesi kabul ettiler.
hesabın var mı? giriş yap