8 entry daha
  • --- spoiler ---

    birkaç yıl önce güney kore'de patlak veren seri katil olayının ülkede yarattığı şok etkisi ve getirdiği sorgulamaların beyaz perdeye yansıması olan film. güney kore'de 12 telekız bilinmeyen bir müşteriye gidip ortadan kaybolmuş. seri katil yakalandığında ise gerçeğin alışıldık seri katil hikayelerinden çok daha sert olduğu ortaya çıkmış. katil, kızları kafalarına bir keski çakarak öldürmüş ve uzuvlarını kesmiş. bazıları üzerinde yamyamlık yapmış, kurbanın karaciğerini mikserden geçirip içmiş vs. ayrıca katil filmdeki gibi olaylar sırasında başka kadın ve erkekleri de öldürmüş. katil idama mahkum edilmiş ancak idamının uygulanması meselesi kore toplumunda ciddi bir mesele hâline gelmiş. kore hükümeti 10 yıldır hiçbir mahkumu idam etmemiş ve şimdi de kore, birleşmiş milletler tarafından idam uygulanmayan ülkeler arasına alınmış. kore toplumunun müzdarip olduğu başka bir konu olan başıboş polis davranışı ve çirkin politikacılar da filmin diğer unsurları arasında yer almış.

    film, bir yönetmenin ilk filmi olduğuna inanması güç biçimde basit yapım endişelerinin ötesinde bir anlatıma gücüne sahip. yaşanmış bir olayı ele almasıyla da güney koreliler için önemli bir yerde. serbest bırakılan katilin, dirty harry misali antihero'nun ilahi adaleti ile karşılaşması ulusal bir travma geçirmiş kore halkının adalet ile imtihanı oluyor. katili filmde eski polisin çekici altında gören kore halkı, tansiyonu en yüksek sahnede gerilmiş bir şekilde uygulamaya konulamayan idamın yerine ilahi adalet bekliyor.

    lakin filmin yaptığı düzen eleştirisine* bakınca sorun olarak kabul edilen hususların toplumların gelişmişlik düzeyine göre ne kadar göreceli olabileceğini anladım. en azından türkiye'den bakınca böyle oluyor.

    --- spoiler ---
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap