81 entry daha
  • değerli yazar bekir birbiçer'in "sosyopolitik film okumaları" alt adıyla yayımlanan üçüncü kitabı.
    yazarın daha önce yine sinema üzerinden eğitim sistemine getirdiği eleştirileri içeren beyazperde karatahta ve sinema eğitim ve insan adlı kitapları bulunuyor.

    üçüncü göz özellikle toplumların kaderini belirleyen kırılmaları, ayrıştırma, ötekileştirme, yok saymayı-sayılmayı merkezine alan filmleri tamamen gerçeklere dayanan tarihsel arka planı ile yeniden, tam da adına yakışır şekilde yeni ve farklı bir gözle ve objektif bir gözle yorumluyor.
    yazarın cümleleri ile "..ana akım sinemada yer bulamayan can yakıcı sorunları işleyen, insan zihninde kapılar açan, mevcudu ıslah etmeyi değil, her şeyi yeni baştan düşünmeyi salık veren filmler üzerinden günümüzün toplumsal ve politik meselelerin çözümlenmesini yapma çabası olarak.."
    işte böyle bir çalışma.
    böylece, "sinema, çeşitli görme biçimleri sunan bir tahayyüldür. ya geleneksel görme ve deneyimleme biçimlerini yeniden üretir ya da insanın nesneleri daha önce hiç görmediği veya deneyimlemediği biçimde algılamasını sağlar" diyen douglas kellner'e bir cevap vermiş oluyor; "yeni baştan!"..

    bekir birbiçer sihirli bir dil ve anlatıma sahip bir yazar. sihri, her insana ulaşabilecek sadeliğinde, sahiciliğinde.. abartıya kaçmayan, köşeli olmaktan uzak bu dil ve akıcı üslubu sayesinde kolayca okunuyor. geniş bir perspektiften bakan ve anlatımını somut olgulara dayandıran yazar gerçeği dert edinmiş izlenimi veriyor.
    yorumları filmlere olan bakışımıza bambaşka bir katkı sunuyor, görmediklerimizi göstererek bilge bir hoca gibi bize öğretiyor, yeniden ve onun armağanı olan yeni bir bakışla görüyoruz filmi.
    birbiçer tevazudan hiç ödün vermeden nazikçe ve şefkatle büyütüyor okurunu..
    üçüncü göz, belki bugüne kadar düşünmeye vakit ayıramadıklarımızı fark etmemizi ve üzerinde düşünmemizi sağlayarak bir eksiğimizi tamamlıyor.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap