6 entry daha
  • yarbay mustafa kemal bey'in çanakkale'de yaptığı şeyi, waterloo'da yapamayan mareşal. donanımlı ve zeki bir askerin devlet batırma ya da devlet kurtarma konusunda küçümsenmeyecek kadar fazla etki ettiğine en iyi örnek sanırım bu olur. grouchy waterloo'ya blücher'den önce gelseydi fransa imparatorluğu'nun tarihi çok daha başka olabilirdi. atam da inisiyatif almayıp conkbayırı'na yetişmeseydi türkiye'nin hali... kabul etmek gerekir ki müttefikler istanbul'u işgal ettiklerinde tekrar savaşamayacak kadar yorgunlardı.

    "arıburnu cephesi

    9. tümen komutanı albay halil sami bey, kendisine bağlı 27. alay’ın yedekteki iki taburunu kabatepe yönünde harekete geçirirken ordu ihtiyatı 19. tümen komutanı yarbay mustafa kemal bey’e başvurmuş, tümenden bir taburla 27. alay’ın takviyesini istemiştir. arıburnu’nda çıkarmanın başladığı raporunu ve albay halil sami bey’in mesajını alan yarbay mustafa kemal bey, 5. ordu komutanı mareşal sanders’le temas kuramamaktadır. mareşal sanders, gelibolu’daki karargâhtan ayrılmış, asıl çıkarmayı beklediği saros körfezi bölgesine gitmiştir. yarbay mustafa kemal bey’e göre asıl tehlike kabatepe’de değil, albay halil sami bey’in sorumluluk alanı dışında kalan kocaçimentepe bölgesindedir. gelibolu yarımadası’nın saros kıyılarından sonraki en dar bölümündeki bu en yüksek arazi, arıburnu’ndaki çıkarma sahasına da oldukça yakındır. anzak birlikleri bu tepeyi ele geçirdikleri takdirde zorlanmadan çanakkale boğazı kıyılarına inebilecek ve hem kendi tümeninin hem de seddülbahir ve arıburnu cephelerinde çarpışmakta olan 9. tümen’in geri bağlantısını kesecektir. bu, cephenin bütünüyle çökmesi demektir. buna karşın 19. tümen, ordu ihtiyatıydı ve ancak 5. ordu komutanı emriyle harekete geçebilirdi. tümen olarak, 5. ordu’nun tüm savunma bölgesi için görevliydi ve ordu komutanı’nın emriyle gerek görülen herhangi bir bölgede görevlendirilecekti. ayrıca yarbay, ordu sorumluluk bölgesi içinde olan saros körfezi ve anadolu yakası hakkında hiçbir bilgi alamamaktadır. dolayısıyla tümenine nerede gerek olacağı konusunda bir öngörüde bulunamamaktadır. buna karşın, arıburnu çıkarmasına taarruz edecekmiş gibi gerekli düzenlemeleri yapmıştır.

    yarbay mustafa kemal bey, conkbayırı yönünde ilerleyen bir tabur kuvvetindeki anzak birliğine karşı bir tabur sürerek 27. alay’ın sağ kanadını örtmenin yeterli olmayacağını, tehdidin çok daha ciddi olduğunu görmektedir. öncelikle emrindeki süvari bölüğünün kocaçimen tepe’ye intikalini emretmiştir. bu bölük, tümen bölgeye ulaşana kadar her ne pahasına olursa olsun tepeyi korumakla görevlidir. bununla yetinmeyerek, üst komutanıyla temas kuramamasına karşın, tüm sorumluluğu üstlenmiş ve saat 08:00 dolaylarında tümenine bağlı 57. alay ve bir topçu bataryası ile birlikte kocaçimen tepe’ye hareket etmiştir. alaya kocaçimen tepe’de dinlenme molası veren yarbay, sahili görebilmek için conkbayırı yönünde ilerlemiştir. bu bölgede düztepe yönünden çekilmekte olan bir grup askerle karşılaşmıştır. bunlar, balıkçı damları bölgesinin gözetlenmesi ve savunulmasında görevli 27. alay'ın iki mangalık unsuruydu. bu birliği süngü taktırarak siper aldıran yarbay, 57. alay’a derhal conkbayırı’na gelmeleri emrini göndermiştir. askerin siper alması, onları conkbayırı yönünde izlemekte olan anzak birliklerinin de siper almasına neden olmuş, bu durum osmanlı tarafının conkbayırı’nda mevzi tutması için kritik zamanı kazandırmıştır. saat 10:00 sularında 57. alay'ın iki taburu (diğer tabur ihtiyatta tutulmaktadır), conkbayırı’ndan güney batı yönünde akmaktadır. düztepe’nin denize bakan yamaçlarındaki anzak birlikleri, bu ilerleyiş karşısında geri çekilmişlerdir. kılıçbayır’ı takviye için ilerleyen bir anzak taburu da ateş yiyerek dağılmış ancak bir bölük kılıçbayır’a ulaşmıştır. 57. alay’ın tüm bu taarruzu müttefik donanmasının ateşi altında gerçekleşmiştir. yarbay mustafa kemal bey’in bölgeye intikal ettirdiği bir topçu bataryası, 57. alay’ın ileri harekâtını ve çıkarma sahilinin sürekli olarak ateş altında tutarak taarruzu desteklemiştir.

    conkbayırı’ndan düztepe yönünde taarruzlarını sürdüren 57. alay, kılıçbayır’ı tutmayı başarmıştır. bu sırt, arıburnu cephesi savaşları boyunca stratejik önemini korumayı sürdürecek bir nokta olarak önemlidir."
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap