7 entry daha
  • çoğu yıkıcı güç gibi sami kökenli olduklarına inanılan kavim, kavimler topluluğu... bu samiler elbette akdenizin doğusunda da rahat durmamış,ön asyadan kenan ve filistin dolaylarından mısırı istila etmişlerdir.

    kıpti kardeşlerimizin 13.sülalesinin güç boşluğunu değerlendirmişler. peki nasıl istila edilemez görülen çöllerle korunan bu ülkeyi ele geçirdiler? üç önemli gelişme ile:

    1-) bronz silahlar
    2-) vücut zırhları
    3-) savaş arabaları, atlar

    bu üçü de o zamanlar kıptiler'de yoktu. neredeyse çıplak savaşan ve en çok taş, bakır silahlar kullanan, at ehlilleştirmemiş, tamamı yaya, okçu ve yakın dövüşten ibaret piyade dağılımlı orduları elbette hiksoslarla baş edemedi. hiksoslar, savaş teknolojilerinde yeni bir noktayı temsil ettiler. dahası, mısır asla işgal riski taşımayan bir diyardı. kim üç tarafı çöl bir yeri işgal edecekti ki? elbette hiksoslar.

    bununla birlikte mısırın 15.hanedanını oluşturan bu grup bu noktaya sadece savaşla gelmemiştir. diplomatik bir nüfus hareketi uzun yıllar boyunca mısırı içten eritmiş denebilir. zamanla mısır hanedanına evlilik yoluyla yamanan hiksoslar, bir noktada askeri üstünlüğü de elde etmişler.

    yine de asla kıpti çoğunluğun sevgisini kazanamamış görünüyorlar. ahmose tarafından bu hanedan sonlandırıldı. arkalarında ise mısıra asla unutamayacağı hediyeler bıraktılar. atlı arabalar ve uzun menzili silahlar gibi.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap