8 entry daha
  • tiran kelimesinin karşılığıdır. özellikle 1397'den ölümüne kadar geçen süre olan 1399'a kadar ki dönemde tiranlık yapmıştır. baya baya astığım astık, kestiğim kestik diyerek düklerin alayını asmış veya sürgüne göndermiştir.

    her şeye rağmen kendisinin sonunu getiren fitil ve belki de yaptığı en büyük hata kuzeni ve kendisini devirip kral olacak dördüncü henry'nin babası ölünce bütün topraklarını üzerine almasıdır. bunun da sebebi babası john of gaunt'dan henry'ye kalan servetin miktarıdır. o dönemin en güçlü dükünün servetini kamulaştırma kararı almıştır. ehh ortaçağda landlordluk önemliyken bunu yapan kişiye mutlaka savaşta açılır ki kendisi kaybedip zindanda aç ve susuz kalarak öldü.

    ilginç noktalardan biriyse kara veba salgınından sonra kendi dönemindeyken köylülerin ayaklanması ve daha çocuk yaştayken bu ayaklanmayı bastırmasıdır. köylülerin o dönemde komünizm vari bütün toprakların toprak ağalarına değil kendilerine verilmesi isteniyordu ki tabii 20. yüzyıl söylemini 14. yüzyılda söylerseniz sonuç kellenizin alınmasıyla bitiyor. "gerçekleşseydi ne olurdu?" sorusu insanın aklını kurcalıyor. 500 yıl ileride de yaşanabilirdi.. aynı isyanda londra kulesinde olan henry paçayı son anda kurtarmıştır ve belki de ingiltere tarihinin kaderini değiştirmiştir. o isyanda bir dolapta saklanarak isyancılardan korunmayı başarmıştır.
hesabın var mı? giriş yap