11 entry daha
  • yillardir bu terapiyi uygulayip, uygulayicisi olmus durumdayim. aslinda en temel nokta "self energy" denen "oz enerji" nedir ve ona nasil ulasabilirsinle cozuluyor hemen hemen butun seanslar.

    parca denen anlik duygu durumlarin, davranislarin, inanclarin yer yer tetiklenecek, zorlanacak, diger parcalarin onlarla iliski icinde aktiflesip kordugum yaratacak. burada cozum getiren ilk sey, "oz enerji"ye ulasabilmek ve parcalarina o yonden bakmak. gerisi cok kolaylikla geliyor... eger oz enerji sekilleri nedir, ona nasil ulasabilirsin diye kendini sık sık gozlemlersen, daha sonra kisisel hayatinda uygulamasi cok kolaylasiyor.

    8 oz enerji ozellikleri nedir:
    -sakinlik duymak,
    -merhamet hissetmek,
    -merak duymak,
    -cesaretle yaklasmak,
    -yaraticilikla bakmak,
    -baglanabilen veya
    -guvenebilen bir sekilde yaklasmak ile
    -netlikle; berrak, duru bir sekilde olayi gorebilmekle oluyor.

    hissettigin duygu ne olursa olsun, araya giren parcalardan izin aldiginda, ya da izin vermez "illa once ben" dediginde yaklasmak istedigin 'parca'ya bu oz enerjilerden birinden yaklasirsan, dugumler teker teker cozulmeye basliyor.

    oz enerji durumlari da kisiden kisiye degisir. ornegin bende otomatikman bitmek bilmez bir merak var her seye dair. yaninda cesaret ve merhamet var cogunlukla, ardindan sakinlik, yaraticilik, baglanip guvenebilme ve netlik takip ediyor diyebilirim. boyle bir siralama halinde olmak zorunda degil kimse, ben kendimdeki yansimasini paylasiyorum.

    eger hicbir sekilde oz enerjiye ulasamiyorsam, en kolay kendiliginden aciga cikan duygu genellikle "merak" oluyor bende. anlamak istiyorum, yaklasmak istiyorum. bu merak'i dedigim gibi cesaret takip ediyor cogunlukla, haliyle oz enerji hissi artiyor ve bu acidan parcalara baktikca, onlar da gorulmekten, duyulmaktan, ciddiye alinmaktan basta sasirsa da cok memnun oluyor ve hikayesi ne ise sonunda cozulup, paylasmaya basliyor. yani 'unburdening' denen cozumleme asamasina gecebiliyorsun.

    bu sıkışan parcalar hikayesini paylastikca merhamet kolaylikla aciga cikiyor, beraberinde yaraticilikla hikayeyi kavrama, tanimlama ve guven hissinin canlanmasi ile baglanabilme ve en sonunda "berrak" bir durumu net sekilde gorebilme olusuyor.

    ______

    ilk zamanlar sakinlik hissini yogun bir sekilde hissettim ifs'e basladigimda. son zamanlarda hayatimda yogunlukla hissettigim ve her fark ettigimde cok mutlu oldugum oz enerji ise: netlik (clarity) hali.

    kaos icinde bir seyler oluyor, bir seyler savruluyor, oradan bir fikir, buradan bir cozum... var olan sorunu cozmek icin butun parcalarim seferber oluyor. gunlerce dusunsem, plan yapsam, harekete gecsem, gecemesem, uyusam, uyuyamasam... ne olursa olsun mutluluga ulasir gibi o "netlik" haline ulasmaya calissam da... bir sekilde beklemedigim bir an kendiliginden beliren bir his bu "berrak" sekilde onundeki resmi gorup, kavrayabilme durumu.

    ve oyle anlarda oluyor ki, bazen yarim yamalak gunduz sekerleme yaparken zihnim kendi kendine cozumlemeler yapiyor. bazen bir dostumla olan zengin bir sohbet icinde kendiliginden beliriyor. bazen dustayken ya da yuruyus yaparken fikirler kendigilinden dokuluyor...

    "gorebilmek, netlestirebilmek" icin cabalarken, adimlar atarken bunun belirsizliginde yoruluyorum. basta sakin kalmak cok buyuk gelismeler gostermeme yardim etmisken simdi sadece sakin kalmak, su sira en cok ihtiyacim olan "netligi" getirmeye yetmiyor. durumu kronik sekilde kurcalamadiginda ya da cosan hislerin kendi kendine alip basini gitmesine izin verdigimde... ardindan kisa bir zaman sonra "netlik" hissi geliyor.

    kendimde uyguladigim bir ornegi vereyim mesela:
    aklimi kurcalayan bir secenek var. "yapsam mi, yapmasam", "bu benim icin iyi mi, degil mi?" cevabini veremedigim. "peki" diyorum, "yapsam ne olur?" 'yaratici' bir sekilde icimden gelen her ne varsa... abartili abartisiz bir sekilde, iyi anlamda olasi her seyi zihnimden dokuyorum. yazmak olabilir, konusmak olabilir, kendi kendine dusunmek olabilir. zihnimde somutlasmasina ve beraberinde sinir sistemimden gecmesine izin veriyorum. bittiginde diger secenek beliriyor, bu sefer olumsuz olani nedir diye dusunmeye basliyorum. onda da sinirsiz ve sansursuz bir sekilde aklima gelen her ihtimali dusunup, imgeliyorum zihnimde...

    aslinda terapide yaptigin seyin, kendi kendine yapma hali belki de... (ayni zamanda "inner child work" misali bir sey de bu bahsettigim egzersiz) kisacasi hislerimin var olmasina izin verip alan actiktan sonra... yavas yavas sakinlesiyor sinir sistemi. sinirlanmadiginda, engellenmediginde, savasmayip icinde var olmasina alan actiginda, enerji yuku azaliyor.

    sonrasinda dikkatimi dagitacak bir sey yapasim geliyor. o an onumde ne varsa ona bakmak, oylesine durmak ya da bir muzik acmak gibi... (topraklanma' grounding' turu bir sey) sonra oradan kalkip, hayatima devam ediyorum.

    bundan sonraki bir gece uyudugumda, uyandigimda ya da dedigim gibi yururken veya dus alirken... berrak bir sekilde durum netlesmeye basliyor kafamda. iste o netlesme hali var ya! en cok sevdigim ve en cok arzuladigim sey son zamanlarda hayatimda. belirsizligin antidotu, kararsizligin en buyuk dostu. baskasina sormadan, fallar, hocalar aramadan... cevabi kendinden otede aramadan, aradigin guc seni buluyor gibi bir sey.

    diger zamanlarda baska ifs oz enerjilerine ulasma sekillerinden de bahsedebilirim belki. simdilik paylasmak istedigim "clarity" uzerineydi. hayatimda varligini hissettigim zaman, o raddeye eristigim zaman muthis huzur aliyorum ve korkusuz (ve merhamete dayali) bir sekilde hedefi ve gerisini gorerek olumlu kararlar alip, ilerliyorum o zaman.

    'clarity' savastigin zaman degil, icindekilerin akmasina izin verip, sonra aklini "idle" (basibos) moda aldigin zaman kolaylikla aciga cikan bir zihin durumu. tabii meditasyon yapabilirsin, neurofeedback de alabilirsin vs... baska bir suru sekli olabilir. ben kendimde fark edip, sonuc aldigim halleri paylasmak istedim.

    (hayatta sormayi en cok sevdigim soruyla bitirirsek)
    merak ediyorum: sen kendinde bu durumu nasil gozlemliyorsun?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap