127 entry daha
  • tarihi olayları, karakterleri, hayal gücünden de eklemeler yaparak hikayeleştiren filmleri izlemeyi, romanları okumayı çok severim. amin maalouf'un semerkant'ı hayyam, nizamülmülk, hasan sabbah gibi, her biri için kitap yazılacak karakterlerin birbirleriyle diyaloglarını ve maceralarını anlatan, okurken çok keyif aldığım bir kitaptır.
    bu filmi de izlerken aynı keyfi alıyorum. hezarfen,4. murad, lagari, evliya çelebi, katip çelebi, bekri mustafa gibi tarihimizin ilgi çekici karakterlerini barındıran, sinema tarihimizde önemli yeri olduğunu düşündüğüm filmdir. anlatılan olayların doğruluğu ile ilgili tartışmalara takılmıyorum, sinemada anlatılan konunun kesin doğru olmasına gerek yok, önemli olan nasıl anlattığınızdır.
    eleştirilecek çok noktası, eksiklikleri olabilir ancak, bütün olarak baktığımda benim için hikayesiyle, karakterleriyle, oyuncularıyla özel yeri olan sinemamıza yenilik katan değerli bir çalışmadır. bu şekildeki tarihi filmlerin önünü açmasını çok isterdim ancak son 20 yılda oluşturulan yobaz, bağnaz ,baskıcı ve şekilci kültür, bu tarz yenilikçi ve bir miktar provakatif işlerin yapılmasına engel olmaktadır.

    entariyi, filmdeki şu güzel dizelerle sonlandırıyorum.

    ey kör! bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!
    bırak sen onu bunu da gönlünü hoş tut hoş!
    şu durmadan kurulup dağılan evrende
    hepsi hepsi bir nefestir alacağın,
    o da boştur boş!
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap