8 entry daha
  • hipnozun geçmişi ilk çağlara dayanır. ancak günümüzdeki ilk uygulamalar 1734- 1815 yılları arasında yaşayan avusturyalı hekim franz anton mesmer çalışmaları ile bağlantılıdır.

    viyana'daki başarısız denemelerinden sonra paris'teki çalışmaları oldukça ilgi toplayan mesmer 16. yy başlarında yaşamış olan isviçreli hekim paracelsus'un, gezegenlerin insan bedenine olan etkilerini yeniden geliştirmiş ve yıldızların, insan bedenine yayılan evrensel bir manyetik sıvı ile etkilerini sürdürdüklerini savunmuştur. bu sıvı insanın sağlıklı ya da hastalıklı olmasına neden olabiliyordu. ona göre iyi manyetik sıvıya sahip insanlar kötü manyetik sıvıya sahip insanların iyileşmesine yardım edebilirdi.

    ilk hastalarını (bkz: hayvansal manyetizma) ile tedavi etmeye başladı.

    hastalar çember şeklinde, yüzleri çemberin dışına dönük bir şekilde oturuyor, sıranın iç kısmını oluşturan sütunda asılı ve renkli sıvılarla dolu şişelerden çıkan demir çubuklar hasta olan beden kısımlarına bağlanıyordu. karartılmış olan odada uygun bir müzik çalınıyor ve bir süre sonra mesmer leylak rengi bir giysi ile bir hastadan bir diğerine dokunarak dolaşıyordu.

    gerçekten de bu yöntemlerle birçok histerik ve felçi hastayı iyileştirebilmiş hipnoz ve telkin ile çalışmaya devam etmişti. daha sonra meslektaşları tarafından şarlatan olarak ifade edilmiş paris'ten göç etmeye zorlanmıştı ve daha sonrasında adı bir daha duyulmamıştı.

    satire on mesmerism, 1784, the british museum

    kaynak: engin gençtan - psikanaliz ve sonrası
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap