9 entry daha
  • klasik mekaniğin babasi isaac newton'u gümleten modern fiziğin babası albert einstein'ın ışık hızının toplanamayacağını ortaya koymasıyla (özel ve genel görelelik yasaları) galileo'dan newton'a süregelen hızlarını toplanması yasası da gümledi. yani, iki ışık hızıyla birbirine ters yönde hareket eden iki cismin hızının iki ışık hızı olması gerekirken bir ışık hızı olması gibi. zaten daha önceden maxwell ve hertz denklemlerle bunu ortaya koysa da masaya kaldırıp vuran einstein olup, lorentz de denklemleriyle bunu ispatlamıştır. einstein, lorentz'in dönüşümlerine izahat getirmiştir. olay kısaca; esasında bütün cisimler tek bir hıza sahiptir ve bu hız zaman ve boyutlar arasında paylaşılır ve bir noktadan sonra zaman ve boyutlar tümleşir. cismin uzay içinde hızı arttıkça zamanı da kısalır. zaman akmaz yani, hız artar ve zaman yavaşlar. bu nedenle bir an'ı bir ömür gibi yaşayabilirsin, bu nedenle ahiret ve allah'ın vaadettikleri, kutsal metinler doğruya çıkıyor. farklı boyutlarda farklı hızlarda farklı zamanlar... muazzam...

    ışık hızında hareket etseydik eğer, zaman kavramına sahip olmayacaktık ki bu da sonsuzluk demek. boyutlar ve boyutlar içinde yaşayan varlıklar da mümkün. melekler, şeytanlar ve cinler, hepsini mümkün kılan muazzam bir açıklama. ışık içinde herşey donduğundan, her şey bir anda da olup biter, bütün zaman bir anda akıp gidebilir yani bu da "ol der ve olur"'un ispatı.

    bu adamlar muazzam insanlarmış, keşke bizim içimizden çıksalardı belki altın çağı hiç kaybetmezdik. farklı inanıştan, görüşten, milletten olsak da tüm bilim insanları muazzam saygıyı hak eder ve bu saygı gösterilmeli.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap