9 entry daha
  • aksiyon üstadı john woo'nun amerika seferi öncesi hong kongda çektiği son filmi. çekimler esnasında woo, hong kong askeri kuvvetlerinin bir yılda harcadığı mermileri harcayıp, ülkede bir yılda cinayete kurban giden insan sayısının 10 katı insanı öldürüp, ortalığı kan banyosuna çevirince; lan bu herif bu gidişle darbe de yapar korkusuyla woo'nun derin devlet tarafından amerikaya gönderilmiş olması yüksek bir ihtimal.

    --- spoiler ---

    woo'nun sinemasına az buçuk aşinaysanız, bu filmi izledikten sonra yapacağınız yorum "kesinlikle bir woo filmi" olacaktır. filmdeki her aksiyon sahnesi bir öncekinden kat be kat keyifli ve askiyon dolu. çayevi sahnesinde oha diyoruz. ardından garajdaki baskın sahnesi geliyor, abi naptın sen diyoruz. yetmiyor filmin yarısını kaplayan hastane sahnelerinde yok artık lebron james yorumlarına kadar uzanıyoruz. başta da dediğim gibi film boyunca harcanan mermi ve dökülen kanın haddi hesabı yok. dakikada nerdeyse 5 adam ölüyor. woo'nun alametifarikası en aksiyonlu anlarda bile slow motion çekimler burda da karşımıza çıkıyor. misal hastanedeki o hengame sırasında tony'nin yanlışlıkla polis memurunu öldürdüğü an filmin belki de en dramatik anlarından biri olduğu için, woo slow motion çekimle olayın etkisini arttırıyor.
    ilginç bir ayrıntı da filmde mafyanın içine sızan polis rolündeki tony leung chiu wai'ın yıllar sonra mou gaan dou adlı filmde de aynı rolde görünmesi. yine iki filmde de çete içindeki köstebek polise şefinin doğumgünü hediye vermesi olayı var ki, adamların geleneklerinde mi var, bir selam gönderme mi çözemedim.
    tek gözlü mafya üyesiyle tony'nin karşılaşmasında masum hastaları dışarı çıkartma çabaları doğu kültüründe sıklıkla karşımıza çıkan düşmana saygı temasının bir uzantısı adeta. hatta ve hatta aynı mafya üyesinin patronuna gösterdiği tepki ve canından olması bunu bir kat daha ileri götüren bir hamleydi.

    --- spoiler ---
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap